• De traplift in de flat aan de Eikenlaan.
• De traplift in de flat aan de Eikenlaan. Foto: Aangeleverd

Lift in seniorenflat in Papendrecht al twee weken kapot: ‘Veel mensen kunnen niet naar buiten’

Algemeen 1.286 keer gelezen

PAPENDRECHT • De lift in de seniorenflat aan de Eikenlaan 1-79 in Papendrecht is al twee weken kapot. Er is inmiddels een stoeltjeslift geplaatst in het trappenhuis, maar daarvan kunnen niet alle bewoners gebruik maken.

“Er zijn mensen die een scootmobiel nodig hebben of een rollator gebruiken. Die hebben niets aan een stoeltjeslift”, klaagt Corrie van Doorn. Ze heeft veel bewoners gesproken en noemt het onvoorstelbaar dat de lift zolang kapot is. Er wonen uitsluitend senioren. Veel van hen hebben een beperking. Zij zitten nu noodgedwongen binnen. 

Te laat
Ze verwijt woningbouwvereniging Woonkracht10 dat zij te laat in actie zijn gekomen. “Er is veel gebeld, maar ze hebben ons eerst een week aan laten modderen. Toen is pas de stoeltjeslift geplaatst, dat had natuurlijk gelijk gemoeten.”

Woningbouwvereniging Woonkracht 10 erkent dat het te lang duurde voordat er actie werd ondernomen. “Wij kregen van onze onderhoudspartij te laat door dat de lift niet werkte. Dat vraagt om een evaluatie vanuit ons met deze partij”, meldt woordvoerder Hanneke Klumpes van Woonkracht10.

Begrip voor ongemak
Ze vervolgt: “Doordat wij zelf te laat zijn geïnformeerd, is het reparatieproces later op gang gekomen. Samen met een tegenslag over de levering van onderdelen hebben wij begrip dat een deel van de huurders meer ongemak ervaren dan normaal het geval zou zijn. Het eerder plaatsen van trapliften past niet binnen ons beleid waarin kosten en baten goed tegen elkaar afgewogen worden.”

Toen bleek dat het langer zou gaan duren voordat de benodigde printplaatjes geleverd konden worden, werd door Woonkracht10 alsnog besloten om stoeltjesliften te plaatsen in het trappenhuis.

Ambulancebroeders
Bewoonster Corrie van Doorn heeft de stoeltjeslift uitgeprobeerd. Ze vindt het een hulpmiddel, maar niet ideaal. “Je kan niet op de vlakke grond opstappen, je moet een trede naar beneden. Dat is lastig. En hoe moeten ambulancebroeders nu naar boven? Die hebben we nog weleens nodig hier.”

“Dit was echt overmacht”, verdedigt Hanneke Klumpes van Woonkracht10. De stoeltjeslift is daarom de beste tijdelijke oplossing. “We hadden er ook voor kunnen kiezen om een buitenlift te plaatsen. Dat is heel duur, maar ook heftig voor de oudere bewoners om daarvan gebruikt te maken.”

Intussen werkt Woonkracht10 hard aan een oplossing. Hanneke Klumpes vertelt dinsdagochtend 14 maart: “We doen er alles aan, maar in deze tijd kunnen printplaatjes niet altijd direct geleverd worden. Wel kunnen we nu toezeggen dat de lift eind van de week weer gemaakt is. En elke dag eerder, is winst.”

Ook is Woonkracht10 bereid om mensen bij te staan die problemen ondervinden vanwege de kapotte lift. Hanneke: “Wij zetten extra mankracht in zolang de lift niet gerepareerd is. Ondanks dat wij ons oor te luisteren leggen, hebben wij geen signalen dat er extra hulp nodig. Uiteraard blijven we in de buurt.”

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie