• André de Jager bij het orgel in de Bethlehemkerk.
• André de Jager bij het orgel in de Bethlehemkerk. Foto: Aangeleverd

Papendrechtse organist en musicus André de Jager (59) overleden

Algemeen 2.835 keer gelezen

PAPENDRECHT • De Papendrechtse organist en musicus André de Jager is woensdag 8 februari kort na het middaguur op 59-jarige leeftijd overleden. Hij was al enkele maanden ernstig ziek.

Arie Leendert de Jager werd op 11 januari 1964 geboren in Emmeloord. Hij heeft zijn sporen op het terrein van de muziek verdiend als organist, pianist, koorbegeleider, componist, arrangeur en orgelleraar.

Op dertienjarige leeftijd werd hij ontdekt door de toenmalige dirigent en organist van de Elimkerk in Papendrecht, waar hij een moeilijk werk van de componist Jan Zwart mooi en foutloos speelde. Vanaf die tijd speelde hij vaak in de ochtenddienst van de Bethlehemkerk.

Vanaf 1977 ontwikkelde hij zich als organist, pianist, koorbegeleider, componist, arrangeur en orgelleraar die nationaal en internationaal aanzien heeft verworven, maar steeds terugkeerde naar zijn Blankorgel in de Hervormde Bethlehemkerk van Papendrecht. De Jager werd veel gevraagd voor begeleiding van koren tijdens concerten en cd-opnames.

In april 2007 werd De Jager onderscheiden vanwege zijn verdiensten voor de Franse Orgelmuziek door de Academique d’educations et d’encouragement Árts, Scienes, Lettres’ te Parijs. In 1979 en 1980 behaalde hij de eerste prijs op het Nationale Orgelconcours in Elburg.

In 2010 werd De Jager benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau voor zijn uitzonderlijke inzet voor de maatschappij. In 2016 werd André de Jager benoemd tot Stadsorganist van Papendrecht.

In oktober 2022 werd bekend dat André de Jager een hersentumor had, die niet meer viel te behandelen. Op zaterdag 12 november werd André daarom nog een vriendenconcert aangeboden in de Bethlehemkerk, een hommage en ondersteuning voor André, waar tal van bevriende muzikanten en koren hun medewerking aan verleenden.

Hans Huisman

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie