• Een bewoner van een armoedig huis in Albanië.
• Een bewoner van een armoedig huis in Albanië. Foto: Aangeleverd

Hoop voor Albanië gaat weer kerstpost bezorgen en oliebollen bakken

Algemeen 590 keer gelezen

PAPENDRECHT • Zoals ieder jaar in december houdt de werkgroep Papendrecht van stichting Hoop voor Albanië een kerstkaartenactie en een oliebollenactie voor een jongerenproject in Maliq.

Het versturen van een Kerstkaart via PostNL met een decemberzegel kost tegenwoordig 91 eurocent, dat is 5 cent goedkoper dan een normale zegel. Via Hoop voor Albanië is het mogelijk om een Kerstkaart te sturen voor slechts 55 eurocent per kaart. Enthousiaste vrijwilligers bezorgen de kerstkaarten in Papendrecht, Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Oud-Alblas, Streefkerk, Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland.

De enveloppen waar de kaarten in gestopt moeten worden zijn verkrijgbaar bij De Vershoek op de Meentpassage. Daarnaast zijn ze ook beschikbaar in de Papendrechtse kerken. Op de envelop staat aangegeven hoe de actie werkt. Het inleveren van de kerstkaarten is mogelijk tot en met woensdag 21 december.

Oliebollenactie
Dat ze na deze actie ook nog oliebollen gaan verkopen op 31 december is ondertussen ook bekend. Dit doen ze voor het zestiende jaar en de opbrengst hiervan gaat ook naar de voedselhulp in Albanië. Een zak oliebollen van tien stuks kost 9,75 euro en vijf appelbeignets zijn 7,95 euro.

Voor verdere informatie omtrent deze acties kan contact opgenomen worden met Kees Verheul via hva.verheul@gmail.com of Jaap Iedema via j.aiedema@freeler.nl van de werkgroep.

Veel armoede in Albanië
Jaap Iedema legt uit waarom de Albanezen zo hard hulp nodig hebben: “Stichting Hoop voor Albanië is al 30 jaar actief in één van de armste landen van Europa. Een land waar de contrasten groot zijn en waar anno 2022 nog steeds mensen leven onder erbarmelijk omstandigheden.”

Hij vervolgt: “Om te begrijpen waarom we graag de mensen in Albanië willen helpen zou je er eigenlijk gewoon een keer naar toe moeten gaan. Albanië is nog steeds één van de armste landen van Europa waar veel jongeren hun families hebben verlaten om hun heil te zoeken in landen als Griekenland en Italië.”

Albanië is sinds 1991 toegankelijk. Daarvoor was het een gesloten land. In de systemen van dat soort landen bepaalde de overheid destijds alles en hoefde men dus ook niets voor zichzelf te regelen. Jaap: “Dat is nu anders, alleen moeten de mensen hierin nog heel veel leren en hebben ze vaak niet de mogelijkheden of vaardigheden om zichzelf te helpen.”

1991 was ook het jaar dat onder andere Kees Verheul het op zijn hart kreeg om vanuit zijn christelijke verantwoordelijkheid naar Albanië te gaan. Twee jaar lang ging hij regelmatig naar Albanië om mensen te helpen en naar aanleiding van zijn reizen is de stichting Hoop voor Albanië opgericht.

Vrachtwagens vol
Door de jaren heen zijn veel mensen betrokken geraakt bij de hulpverlening in Albanië en zijn er werkgroepen uitgezonden om aldaar projecten op te bouwen. Elke twee weken gaat een vrachtwagen vol met hulpgoederen naar Albanië. Kleding, dekens, speelgoed maar soms ook schoolmeubilair en incontinentie materialen.

De situatie is op sommige plaatsen echter nog steeds schrijnend. In Albanië is er geen overheid die met miljarden aan steunpakketten de bevolking kan ondersteunen tijdens bijvoorbeeld de coronapandemie.

Allerarmsten
Jaap: “Nog steeds voorzien we de allerarmsten van voedsel, maar ook helpen we bij het bewoonbaar maken van huisjes. Daarnaast proberen we in de nood te voorzien van alles wat er verder op ons pad komt.”

Dit jaar wil Hoop voor Albanië zich speciaal inzetten voor een jongerenproject in Maliq. Een aantal jaar geleden is in deze Albanese plaats een project gestart waarbij kinderen geholpen worden. Jongens die thuis in een onveilige situatie leven, op straat belanden en vervolgens geen eten of structuur hebben worden in Maliq opgevangen en begeleid.

Dit project is erg succesvol en hiermee wordt aan veel jongens hoop en perspectief geboden voor een toekomst.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Workshop programmeren bij Suppord in Papendrecht Algemeen 7 feb, 10:56
Afbeelding
Qbuzz: 61 procent bussen uitgereden op dinsdag 7 februari Algemeen 7 feb, 08:53
Afbeelding
Inzamelingsactie Yunus Emre moskee in Alblasserdam voor hulp aan slachtoffers aardbeving in Turkije Algemeen 7 feb, 08:37