Afbeelding
Foto: 123RF.com

Misbruikopa uit Alblasserdam hoort 12 jaar cel en tbs eisen: ‘Pas vrij als het gevaar geweken is’

Algemeen 632 keer gelezen

ALBLASSERDAM/ROTTERDAM • Tegen de ‘misbruikopa’ C. de J. uit Alblasserdam is woensdag twaalf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist door het Openbaar Ministerie (OM). De 70-jarige man wordt verdacht van het ernstig seksueel misbruiken van dertien jongetjes in de leeftijd van 6 tot 14 jaar.

Volgens het OM mag de verdachte ‘pas vrijkomen als het gevaar geweken is’. De man heeft een parafiele (seksuele) stoornis en zou daarvoor in de ogen van justitie behandeld moeten worden in een kliniek. Alleen op die manier zou hij 24 uur per dag zorg kunnen krijgen én in de gaten kunnen worden gehouden.

Alzheimer
Met de strafeis legde de aanklager het nadrukkelijke advies van gedragsdeskundigen naast zich neer. Zij zeiden dat tbs-behandeling voor De J. geen nut heeft, omdat die lijdt aan de Ziekte van Alzheimer. Gemiddeld hebben patiënten in zijn staat nog maar 6,5 jaar te leven én door zijn gedragsverandering vanwege Alzheimer zou gedragsverandering niet met therapie kunnen worden bereikt.

“De J. is niet behandelbaar vanwege zijn conditie. Je verliest bij Alzheimer sturing over je gedrag’’, lichtte een deskundige op de tweede procesdag toe. Bovendien stelde die dat De J. ook lichamelijk en geestelijk achteruit zal hollen. “Als de ziekte voortschrijdt worden de mogelijkheden om dit soort feiten te plegen steeds kleiner.’’

Om die reden zou bijvoorbeeld toezicht na vrijlating van een gevangenisstraf beter op zijn plaats zijn, denken de psychiater en psycholoog.

Risico
De officier van justitie vond dat een risico als De J. zich daaraan onttrekt. “Ik ben doodsbang dat er weer wat gebeurt. We moeten zorgen dat hij niet meer doet wat hij deed, zolang hij dat nog kan”, zei hij.

In zijn ogen was tbs met dwangverpleging, en dus opgesloten in een kliniek, de enige gepaste manier. Na een celstraf van 12 jaar. “De oorzaak van de misdrijven is een onbehandelde stoornis en je weet niet hoe de Alzheimer zich gaat ontwikkelen”, aldus de aanklager. “Niemand heeft een glazen bol. Een waarborg voor de toekomst is belangrijk. Hij mag pas vrijkomen als dit gevaar geweken is.”

Niet meer in de maatschappij
Ouders van slachtoffertjes waren het daarmee eens. “Voor ouders en slachtoffertjes is het allerbelangrijkste dat hij niet meer terugkeert in de maatschappij, met welke straf dat ook is”, zei letselschadeadvocaat Ellen van Loosbroek.

In aanloop naar de strafeis stond het OM nog stil bij de recente gebeurtenissen in Alblasserdam. “De gemeente is getroffen door een reeks afschuwelijke gebeurtenissen. Eén daarvan is deze zedenzaak. De levens van de slachtoffers en hun families zijn ontwricht. Levens van zeer veel jonge kinderen en hun ouders zijn kapotgemaakt.”

Uitspraak volgt op 3 november.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie