• De huidige tijdelijke burgemeester Annemiek Jetten van Papendrecht.
• De huidige tijdelijke burgemeester Annemiek Jetten van Papendrecht. Foto: Richard van Hoek

Negen sollicitanten voor burgemeesterschap van Papendrecht

Algemeen 11 keer gelezen

PAPENDRECHT • Voor het burgemeesterschap van Papendrecht hebben negen kandidaten hun belangstelling kenbaar gemaakt bij Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Dat is minder dan de helft dan in 2016, toen Papendrecht de vorige keer een sollicitatieprocedure opende voor een nieuwe burgemeester.

Na het vertrek van de toenmalige burgemeester Cees de Bruin solliciteerden er 20 mensen. Nu waren dat er negen: vier vrouwen en vijf mannen, variërend in leeftijd van 36 tot en met 62 jaar. Van de 9 sollicitanten hebben 6 sollicitanten een achtergrond als (oud) wethouder, danwel (oud) raadslid. De overige sollicitanten komen uit het bedrijfsleven of anderszins. De nieuwe burgemeester zal naar verwachting per 15 februari 2023 in functie treden.

Commissaris Smit zal de komende periode de dossiers compleet maken, onder meer door referenties op te vragen, en voert daarna gesprekken met een aantal sollicitanten. Vervolgens overlegt hij met de vertrouwenscommissie, bestaande uit een afvaardiging van de gemeenteraad van Papendrecht, over zijn bevindingen.

De commissaris streeft naar een breed samengestelde, hoogwaardige selectie. De vertrouwenscommissie voert vervolgens gesprekken met de geselecteerde kandidaten en doet een aanbeveling op basis van de door de gemeenteraad vastgestelde profielschets.

De gemeenteraad zal vervolgens twee kandidaten voordragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waarbij de raad een voorkeur aangeeft voor één van beide kandidaten. In beginsel volgt de minister de aanbeveling van de gemeente, tenzij zich bijzondere omstandigheden voordoen.

De vacature is ontstaan nadat Aart-Jan Moerkerke met ingang van 7 juni 2021 is benoemd tot de nieuwe burgemeester van de gemeente Moerdijk. Begin juli 2022 is de procedure voor een nieuwe kroonbenoemde burgemeester van start gegaan. Waarnemend burgemeester Annemiek Jetten blijft op haar post tot het moment dat de nieuwe kroonbenoemde burgemeester in functie treedt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie