• Joy Pieters (rechts) met zijn vriend Robert Jansen.
• Joy Pieters (rechts) met zijn vriend Robert Jansen. Foto: Aangeleverd

Papendrechter Joy Pieters na diagnose hersentumor: ‘The only way is up’

16 apr, 10:02 Algemeen 533 keer gelezen

PAPENDRECHT • Joy Pieters (30) uit Papendrecht bereidt zich voor om samen met zijn vriend Robert Jansen de Matterhorn te beklimmen.

De sportieve prestatie is niet het enige doel voor Joy, hij wil vooral geld inzamelen voor het ondersteunen en stimuleren van onderzoek naar hersentumoren.

Joy heeft zelf een hersentumor. “Aan het einde van de zomer van 2020 had ik veel last van mijn nek, van hoofdpijn en van tintelingen in mijn armen. Ik werk als chauffeur op de ambulance en mijn collega’s adviseerden me om het serieus te nemen en naar de huisarts te gaan. Via de huisarts kwam ik bij een neuroloog en onderging ik een MRI-scan.”

Nadenken
Uit die scan bleek dat een hersentumor de oorzaak was van de klachten. Omdat het om een zeldzame vorm ging, werd Joy vanuit Dordrecht doorgestuurd naar het Erasmus Medisch Centrum. Joy: “Elke drie maanden moest ik terugkomen om in de gaten te houden of en hoe de tumor zich ontwikkelde. Ik zag daar mensen die echt heel ziek waren. Dan ga je nadenken. Mijn werk op de ambulance is prachtig maar je ziet ook daar vervelende dingen. Ik ken dus ook die kant en dan kunnen er wel eens minder vrolijke scenario’s door je hoofd gaan spoken.”

Joy kreeg na verloop van tijd gelukkig goed nieuws, want de tumor groeit niet. De kans bestaat ook dat dat lange tijd zo blijft. Joy: “Artsen vertellen me dat ik er in principe oud mee kan worden. Maar die spannende periode heeft best indruk op me gemaakt. Ik ging me realiseren dat heel veel mensen dit meemaken. En vaak ook permanent, met veel minder positieve vooruitzichten. Daardoor groeide het gevoel dat ik me voor medepatiënten wil inzetten. Dat wil ik doen door via crowdfunding geld in te zamelen voor organisaties die met onderzoek bijdragen aan de bestrijding van hersentumoren.”

Sportieve uitdaging
Als sportieve uitdaging koos Joy het beklimmen van een berg. “Dat wil ik samen met mijn jeugdvriend Robert Jansen doen. “We klommen overal in, van klimrekken tot bomen. Mede op zijn advies ben ik bij het Korps Mariniers gekomen. Daar kreeg ik op een gegeven moment klimtrainingen. De eerste serieuze training was vervolgens in Schotland. De passie voor bergen en bergbeklimmen werd alleen maar sterker. Robert benadrukte na de diagnose ook om niet down te zijn, want: the only way is up. Zo kwamen we op het idee om geld in te zamelen door een bergtop als doel te stellen.”

Joy en Robert overwogen om de hoogste top ter wereld als doel te stellen; de Mount Everest, maar de kosten van die uitdaging zijn te hoog. Daarom werd gekozen voor een iconische berg in Europa: de Matterhorn in Zwitserland. Joy en zijn vriend nemen niet de aangelegde paden, maar beklimmen de 4478 meter hoge berg via de moeilijk begaanbare en steile noordkant. De beklimming van de laatste 1500 meter zal naar verwachting zo’n vijftien uur in beslag nemen.

Gevaarlijk
Joy: “De klim vraagt nogal wat van je. Het is niet alleen lastig, maar ook gevaarlijk. Er kwamen al meerdere mensen om het leven. Je moet echt wel weten wat je doet en minimaal een jaar intensief trainen.” De beklimming van de Matterhorn staat daarom gepland in het najaar van 2023, dat is de enige periode in het jaar waarin de noordzijde begaanbaar is.

Naast veel trainen organiseert Joy de komende tijd ook diverse acties om geld in te zamelen, want hij wil minimaal 100.000 euro kunnen overmaken voor het onderzoek naar hersentumoren. De komende tijd zijn er sponsorlopen, een benefietconcert en via zijn werk zal de opbrengst van een Elfstedenfietstocht bestemd zijn voor het goede doel.

Meer informatie over Joy, zijn actie en de sponsoring is te vinden op www.steunactie.nl onder de zoekterm ‘The only way is up’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie