Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Raad Alblasserdam neemt motie ‘zelfbewoningsplicht’ aan

Algemeen 506 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De hele gemeenteraad van Alblasserdam heeft deze week ingestemd met een motie van de VVD, waarin het college van burgemeester en wethouders wordt opgeroepen om zo snel mogelijk met een raadsvoorstel te komen voor het instellen van een zelfbewoningsplicht in Alblasserdam.

Het doel hiervan is dat woningen niet, zoals afgelopen jaren veelvuldig gebeurde, worden opgekocht door investeerders en bedrijven en vervolgens worden verhuurd, maar dat de woningkoper er ook echt zelf gaat wonen. Wat de raadsleden betreft komt er zo snel mogelijk een raadsvoorstel hiervoor en gaat de zelfbewoningsplicht gelden voor bestaande- en nieuwbouwwoningen in Alblasserdam met een WOZ-waarde tot 400.000 euro.

Opdrijven van prijzen
Herman Verweij van de VVD lichtte de motie toe met: “Er is gebrek aan betaalbare woningen en elk segment. We zien in onze omgeving schrijnende voorbeelden van ouderen die in een te groot huis moeten blijven wonen, dat fysiek hen niet meer past. En jongeren die willen starten en in ons dorp niet terecht kunnen en het dorp uit moeten. Dat is aanleiding om te kijken naar onorthodoxe maatregelen.”

“De woningnood zou deels opgelost kunnen worden met nieuwbouw, maar we moeten ook kijken naar de verdeling en het beheer van de huidige woningvoorraad. Het opkopen en verhuren, dat normaal gesproken legitiem is, leidt in de huidige situatie tot het opdrijven van de prijzen, waardoor de markt extra verstoord raakt. Omliggende gemeente nemen ook maatregelen, waardoor een waterbedeffect kan ontstaan. Daarom vraagt dit om snelle behandeling. Het is urgent en actueel.”

Onderzoek
Verder werd het college verzocht onderzoek te doen naar welke ontwikkelingen er spelen rondom de huidige woningvoorraad (opkopen-verhuren, leegstand, spookbewoning, speculatie, splitsing/verkamering, dubbele bewoning /kangaroe bewoning, enzovoorts). En als derde punt werd gevraagd om op basis van zo’n onderzoek te komen tot aanvullende maatregelen die bijdragen aan het vergroten van de kansen voor Alblasserdammers in het verkrijgen van een woning.

Haken en ogen
Wethouder Arjan Kraijo zei toe te willen kijken naar de zelfbewoningsplicht. Hij gaat kijken wat de juridische haken en ogen zijn aan het voorstel. Zo moet er bekeken worden naar hoe lang zo’n zelfbewoningsplicht dan moet gaan duren.

“Je wilt zo’n verordening niet tot in de eeuwigheid hebben. Daar hoort een planning aan vast.” De twee andere punten gaan volgens Kraijo meer tijd kosten en kunnen wellicht gekoppeld worden aan de woonvisie en het nieuwe college.

Tien jaar geleden
Jacco Schook van D66 haalde aan hoe anders de situatie zo’n tien jaar geleden was. Toen waren er zelfs nog rijkssubsidies voor opkopers, omdat men woningen niet verkocht kreeg.

Haci Erdogan van de PvdA meldde dat met het aannemen van de motie, dat onderdeel uit het verkiezingsprogramma van de PvdA kan worden gehaald. “Daar willen we de VVD voor bedanken.”

Wethouder Kraijo gaat met de motie aan de slag en komt in de komende maanden met een raadsvoorstel.

Peter Stam

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie