• Een fragment uit één van de tafelgesprekken
• Een fragment uit één van de tafelgesprekken Foto:

Tafelgesprekken benadrukken waarde bibliotheek Papendrecht

Algemeen 305 keer gelezen

PAPENDRECHT • Met drie tafelgesprekken heeft de bibliotheek van Papendrecht op zaterdag 10 april een pleidooi gehouden voor het eigen voortbestaan.

De gesprekken waren georganiseerd door de bibliotheek en gingen tussen de gebruikers van de bibliotheek, afgevaardigden vanuit het onderwijs en raadsleden. Ze werden live uitgezonden via het Youtube-kanaal van Bibliotheek Aanzet.

Legio argumenten
De tafelgesprekken hadden een hoog ‘Wij van wc-eend adviseren wc-eend’-gehalte, maar desondanks waren de argumenten legio waarom de bibliotheek van Papendrecht niet wegbezuinigd mag worden. De gemeente Papendrecht zit krap bij kas en moet de komende jaren miljoenen euro’s bezuinigen. De bibliotheek zou volgens een eerste plan ongeveer 200.000 euro subsidie minder gaan krijgen. Dat zou het voortbestaan van de bibliotheek in direct gevaar brengen.

De bibliotheek van Papendrecht telt 8000 leden, waarvan de helft jeugdleden. Jaarlijks wordt de bibliotheek 100.000 bezocht. Onderzoek heeft aangetoond dat één op de drie kinderen lezen leuker vindt door een bezoek aan de bibliotheek.

“Ik had een taalachterstand opgelopen als ik de bibliotheek niet had gehad”, vertelt een man van 25 die geboren is in het asielzoekerscentrum en die Nederlands niet als eerste taal had. Inmiddels spreekt hij vloeiend Nederlands en heeft een eigen bedrijf.

Leeskilometers
Het is belangrijk in het onderwijs om leeskilometers te maken. Dat lukt ons niet alleen op school, daar moet ook thuis aan gewerkt worden”, vertelde directeur Ben Biesheuvel van de Anne Frankschool. “Als de bibliotheek zou verdwijnen, verdwijnt ook de laagdrempelig om die leeskilometers te maken”

Hij heeft tijdens de lockdown gemerkt dat het leesniveau van kinderen achteruit is gegaan. Daarom is het belangrijk om veel te oefenen, óók thuis en met de hulp van de bibliotheek.

Investering
Er werden drie thema’s ter sprake gebracht in de tafelgesprekken: leesplezier voor de jeugd, het ontwikkelen van taalvaardigheden en de uitdagingen voor senioren in een veranderende maatschappij. Telkens bleek het belang van de bibliotheek in de maatschappij, zodat kinderen maar ook volwassenen zich kunnen ontwikkelen. Volgens onderzoek levert elke investering in taalontwikkeling uiteindelijk meer op dan dat het kost.

Met de tafelgesprekken voert de bibliotheek lobby voor het eigen voortbestaan. De politiek gaat dit voorjaar verder praten over de voorstellen om te bezuinigen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden