• De entree van de bibliotheek in Papendrecht.
• De entree van de bibliotheek in Papendrecht. Foto: Bert Bons

Raad Papendrecht wil bibliotheek behouden, maar weet nog niet hoe

Algemeen 246 keer gelezen

PAPENDRECHT • De gemeenteraad van Papendrecht heeft donderdag 18 maart een duidelijk signaal afgegeven over de bibliotheek. Ondanks een grote bezuinigingsoperatie moet de bibliotheek behouden blijven. Maar hoe, dat is nog even de vraag.

De VVD wilde donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering een voorschot nemen op de uitkomsten van het bezuinigingsonderzoek door de motie ‘Behoud de bieb’ in te dienen.

Papendrecht moet de komende jaren ruim 500.000 euro bezuinigen op de gemeentelijke subsidies voor sport, cultuur en sociaal domein. De grootste besparing op het subsidiebudget is het gefaseerd afbouwen van 200.000 euro subsidie aan de bibliotheek.

Niet verdwijnen
VVD-fractievoorzitter Sophia de Keizer: “Er is grote onrust ontstaan door de bezuinigingsaankondiging. Een vermindering van 200.000 euro op de subsidie aan de bibliotheek, betekent het einde van de bibliotheek, maar die mag niet verdwijnen.”

In de motie roept de VVD op om een business case op te stellen ter behoud van de bibliotheek. Die zou dan moeten verhuizen naar de Meentpassage 279, wat nu leeg staat en waar vroeger kledingzaak R&B gevestigd was.

Inrichtingsplan
Ze heeft al overleg gehad met de eigenaar van dit pand en die is bereid om de technische aanpassingen voor zijn rekening te nemen. Er is zelfs al een compleet inrichtingsplan gemaakt. “Het samenbrengen van de bibliotheek en het winkelcentrum brengt voordelen voor beide partijen”, beloofde Sophia de Keizer.

Omdat de ruimte aan de Meentpassage 279 te groot is voor alleen de bibliotheek, kunnen er flexplekken, spreek- en vergaderruimtes en een koffiecorner komen, gerund door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij de verhuizing naar dat nieuwe onderkomen zouden raadsleden kunnen helpen, om zo de kosten te drukken en een voorbeeld van betrokkenheid te geven.

Sympathie, maar geen steun
De motie van de VVD kon rekenen op de sympathie van alle partijen, maar kreeg te weinig steun vanuit de raad. Fractievoorzitter Martin Verweij van het PAB legde uit waarom zijn partij de motie niet zou steunen: “Het PAB vindt het belangrijk dat er goede bibliotheek is in de gemeente. Maar wij dragen alle verenigingen, organisaties ook een warm hart toe. Alle betrokkenen bij de komende bezuinigingen zitten nu in het proces van hoor- en wederhoor. Tot 22 maart kunnen opmerkingen gedaan worden.”

“Het college neemt dan een besluit en in april is de gemeenteraad pas aan zet. Dan hebben we veel informatie en een overzicht en kunnen we op een zorgvuldige manier ons standpunt bepalen. Daarom zullen we niet instemmen met deze motie, die is te vroeg. We halen er nu één organisatie uit, terwijl er velen zijn die erbij betrokken zijn.”

Concrete zekerheid
CDA, SGP, D66, ChristenUnie en PvdA lieten zich uit in soortgelijke bewoordingen. “Ondenkbaar en onbespreekbaar dat de bibliotheek verdwijnt”, aldus Trijntje van Es van D66. Andere partijen zoals OP en GroenLinks, wilden graag iets meer concrete zekerheid van het gemeentebestuur dat de bibliotheek hoe dan ook behouden zou blijven voor Papendrecht.

Die kregen ze niet, maar voor een deel ook weer wel. Wethouder Kees de Ruijter: “We waarderen het zeer dat u mee wil denken, maar uw motie is te vroeg. We richten ons nu op het formele traject om te bezuinigen, waarbij het onze insteek is om de bibliotheek te willen behouden voor Papendrecht.”

In welke vorm de bibliotheek dan behouden blijft, is nog even onduidelijk. Sophia de Keizer van de VVD besloot daarom de motie nog even aan te houden. “Het is inderdaad misschien nog wat te vroeg voor deze motie, maar wij hebben gekozen om een pro-actieve houding aan te nemen. Want met deze bezuiniging op de bibliotheek wordt de identiteit van Papendrecht aangetast. Bezuinigen moet, maar je blijft van de identiteit van Papendrecht af!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie