Afbeelding
Foto: Carin du Burck

Goed afscheid is voor iedereen anders

Algemeen 549 keer gelezen

PAPENDRECHT • Een uitvaart waarop familie en vrienden ook jaren later nog met een goed gevoel kunnen terugkijken, dat is wat Carla van Hemert uit Papendrecht nastreeft. In september begon ze met 'Aandacht voor Afscheid'.

De start van Carla's bedrijf houdt een flinke carrièreswitch in. "Ik heb ruim 25 jaar in managementfuncties gewerkt. In organiseren en mensen coachen ben ik goed, maar ik haalde er steeds minder voldoening uit. Ik had vooral plezier in mijn werk als ik mensen in een lastige situatie verder had gebracht." Ze vroeg zich steeds vaker af wat ze wilde. Duidelijk was dat het werk moest zijn waarin ze vanuit haar hart iets kan betekenen voor anderen.

Ingrijpende ervaring
De uitvaarten die ze de afgelopen jaren zelf meemaakte, zetten haar op het spoor. "Ik zag grote verschillen, ook in de aanloop naar de uitvaart toe. In 1999 heb ik zelf mijn partner verloren. Dat was een ingrijpende ervaring. De laatste jaren dacht ik daar steeds vaker aan terug. Het was enorm hectisch. Je weet niet wat er allemaal kan, denkt dat bepaalde dingen moeten, wordt een beetje geleefd. In zo'n periode kun je echt van betekenis zijn voor mensen."

Goed gevoel
Toen ze daarover nadacht, besloot ze zelfstandig uitvaartbegeleider te worden. Carla wil mensen helpen te ontdekken wat hun behoeften zijn en wat er mogelijk is. Ze begeleidt mensen op weg naar en na afloop van een uitvaart. "Het gaat me erom dat ze het afscheid kunnen vormgeven op een manier die bij hen past, waar zij wat aan hebben. Zodat ze er ondanks hun verdriet met een goed gevoel op terugkijken."

Uniek
Als het aan Carla ligt, is elk afscheid zo uniek als de persoon die centraal staat. "Het moet niet zo zijn dat je als begeleider doet wat je gewend bent te doen."

Betekent dit dat haar tarieven hoger liggen? "Nee, maatwerk hoeft niet altijd duurder te zijn. Soms kunnen heel eenvoudige oplossingen veel meer passen bij mensen. Je kunt bijvoorbeeld een afscheid thuis organiseren, of op een andere locatie dan een uitvaartcentrum. Je kunt dan een sfeer creëren die voor de betreffende nabestaanden belangrijk is. En een voordeel van een klein bedrijf is dat ik lage bedrijfskosten heb."

Rouwproces
Als nabestaanden op een goede manier afscheid kunnen nemen, is dat een belangrijk begin van hun rouwproces. Carla: "Rondom overlijden komen ook mooie momenten en veel liefdevolle onderwerpen langs. Het is niet alleen maar verdriet. Vaak delen mensen allerlei herinneringen, worden er prachtige diensten samengesteld met mooie woorden en muziek. Voor mij is het belangrijk om goed te luisteren, ideeën te opperen en mee te denken."

Voor meer informatie: info@aandachtvoorafscheid-uitvaart.nl

http://www.aandachtvoorafscheid-uitvaart.nl

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden