• Afbeelding ter illustratie.
• Afbeelding ter illustratie. Foto: Archief

Groentefabrikant HAK uit Giessen legt productie zes weken stil vanwege hoge energieprijzen

Algemeen 2.211 keer gelezen

GIESSEN • Groentefabrikant HAK uit Giessen legt deze winter zes weken de productie stil vanwege de hoge energieprijzen. Volgens het bedrijf is het met de huidige energieprijzen niet haalbaar om de hele winter door te produceren. De leveringszekerheid van HAK-producten komt met de maatregel voor nu niet in gevaar. Wel is het onvermijdelijk dat de prijzen hoger worden, stelt het bedrijf.

De groente- en peulvruchten fabrikant kiest voor een geplande productiepauze in januari en hoopt daarmee de duurste periode van het jaar te omzeilen. ‘Door de pauze nu al in te plannen, kan HAK in samenspraak met het personeel de planning zorgvuldig voorbereiden’, laat het bedrijf weten. 

“We plannen de pauze op een moment dat het oogstseizoen voorbij is en er geen verse groenten meer van het land komen. De overige producten zoals (gedroogde) peulvruchten kunnen we flexibeler plannen en produceren we dan ook vaak in deze periode. Die schuiven we nu door in de planning. Daarnaast houden we altijd een veiligheidsvoorraad aan voor onverwachte omstandigheden. We kunnen dus voorlopig gewoon leveren”, zegt Timo Hoogeboom, CEO van HAK.

Wel verwacht HAK dat de prijzen van groenten en peulvruchten nog behoorlijk zullen stijgen. Hoogeboom: “De huidige energiekosten zijn echt exorbitant te noemen en voorlopig tien keer hoger dan het afgelopen jaar. We doen er echt alles aan om onze kosten waar mogelijk zelf op ons te nemen en slim te plannen, zodat de prijzen niet op dat niveau mee hoeven te stijgen – zoals deze maatregel van de productiepauze. Ondanks deze initiatieven lukt het nog niet om forse prijsstijgingen te voorkomen. Dat is pijnlijk, maar helaas wel de realiteit.” 

HAK haalt in het Nederlandse oogstseizoen de groenten van de akkers en weckt ze vervolgens in glazen potten om ze houdbaar te maken. Daardoor kun je het hele jaar door Nederlandse seizoensgroenten eten. Voor het weckproces is wel verhitting nodig die behoorlijk veel energie kost. Voor de groenten en peulvruchten in stazakken wordt ook een gelijkaardig procedé gevolgd. Hoewel HAK stevig inzet op verduurzaming, is dat niet voldoende om de huidige extreem gestegen energieprijzen te ondervangen. Daarnaast zorgen de sterk gestegen kosten van energie ook voor extreem hoge prijzen voor glas.  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie