Fabio Jakobsen
Fabio Jakobsen Foto: Rick den Besten
UPDATE

Toestand Fabio Jakobsen ernstig, maar stabiel na zware crash in Polen

Sport 2.189 keer gelezen

POLEN/REGIO • De toestand van Fabio Jakobsen is na een vijf uur durende operatie ernstig maar stabiel, zo werd vanochtend bekendgemaakt op een persconferentie in het St. Barbara Ziekenhuis in Sosnowiec.

Er zijn geen complicaties opgetreden na de operatie, die rond 05:30 vanmorgen eindigde. De doktoren spreken dan ook van enig optimisme. Wel is er sprake van moeite met de ademhaling, wegens verwondingen aan de borst. Vandaag wordt gepoogd om Jakobsen uit zijn kunstmatige coma te laten ontwaken, zo meldt het ziekenhuis ook.

Eerder maakte zijn ploeg Deceuninck-Quick-Step al bekend dat de wielrenner geen hersenletsel heeft overgehouden aan zijn val.

We have an update on @FabioJakobsen's condition.https://t.co/USZlWj8r2l
Photo: @GettySport pic.twitter.com/ONgrpcSWzc

— Deceuninck-QuickStep (@deceuninck_qst) August 5, 2020

Ook zij komen nu met de bevestiging van het eerder bekendgemaakte nieuws:

Horrorcrash
In de eerste etappe van de Ronde van Polen kwam de nationaal kampioen vreselijk ten val. Strijdend om de dagzege tegen landgenoot Dylan Groenewegen vloog de sprinter uit Heukelum over de hekken.

Massive crash on the finish line in stage 1 of ????@Tour_de_Pologne! #TDP20 (??@sport_tvppl) pic.twitter.com/mwvDwS9Y3i

— World Cycling Stats (@wcsbike) August 5, 2020

Steun
De wielerploeg van Jakobsen roept op Twitter op om onderstaande afbeelding met een persoonlijke boodschap de wereld in te sturen. Ze willen op die manier laten merken allemaal achter hun vriend en collega te staan. Ook roepen ze de hashtag #ForzaFabio in het leven.

Ploegbaas Patrick Lefevere vertelt tegen Sporza: ''Hij heeft alle botten in zijn gezicht gebroken. Het is heel erg. We blijven bidden dat hij het overleeft. Zijn familie is op weg naar Polen, in het gezelschap van onze psycholoog."

Onderzoek
De Poolse politie is tot gisteravond laat bezig geweest om bewijsmateriaal te verzamelen op de plek van de valpartij. Een onderzoeksteam heeft inspectie uitgevoerd en sporen veiliggesteld.

Patrick Lefevere blijft bij zijn uitspraak van gisteren om juridische stappen te ondernemen tegen Groenewegen, zo zegt hij vandaag: "We hebben al een klachtenbrief gestuurd naar de UCI en de ploeg zal bij de Poolse politie ook klacht in dienen voor opzettelijke mishandeling en het toebrengen van verwondingen. De politie heeft de fiets van Jakobsen in beslag genomen."

Groenewegen
Dylan Groenewegen heeft gereageerd op het incident:


Uitstel
De eerder aangekondigde update, die om 14:00 vandaag had moeten plaatsvinden, is niet doorgegaan. Volgens een Poolse journalist, die dicht op de ontwikkelingen zit, is de situatie van Jakobsen ongewijzigd. Een poging om de renner wakker te maken moet geleidelijk gebeuren en zal pas morgenochtend plaatsvinden, zo meldt hij op Twitter.

Jan van der Horst

Freelance-redacteur Het Kontakt en Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie