Afbeelding
Foto: 123rf

Nieuwe hoogspanningsverbinding komt mogelijk door Molenlanden

Algemeen 3.972 keer gelezen

MOLENLANDEN • Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en TenneT nemen binnenkort een beslissing over de aanleg van een nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Krimpen aan de IJssel en Geertruidenberg. Eén van de twee tracés waaruit gekozen gaat worden, voert naar alle waarschijnlijkheid door Molenlanden.

De gemeente Molenlanden is nauw betrokken bij de voorbereidingen voor het tracé dat gekozen wordt voor de hoogspanningslijn. In het proces, dat lang duurt, is duidelijk geworden dat het een grote uitdaging is om waar dan ook een tracé te vinden voor een nieuwe verbinding zonder veel belemmeringen. Er zijn suggesties ingebracht om een nieuwe verbinding te combineren met een bestaande verbinding. 

Tijdens een laatste voorbereidende bijeenkomst, in december 2022, spraken veel aanwezigen hun voorkeur uit voor een tracé dat niet door Molenlanden gaat. Dit tracé gaat van Crayestein naar Geertruidenberg. Nadeel van dit tracé is dat het waarschijnlijk door de Biesbosch zal gaan.

Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer precies de beslissing genomen wordt over één van de tracés. Na de zomer van dit jaar moet de Nota Reikwijdte en Detailniveau verschijnen, waarin concrete zoekgebieden en tracés vermeld staan, waarna een Milieu Effecten Rapportage (MER) zal worden uitgevoerd.

In de aanloop naar de keuze voor een tracé wil het CDA van Molenlanden weten wat nu concreet de voorkeuren zijn van het ministerie en Tennet. Ook wil de partij weten wat de kosten zijn van de beide tracés. Verder wil het CDA weten of het mogelijk is dat de aanwezigheid van de drie windturbines ten zuiden van Giessenburg de gemeente beschermt tegen de aanleg van een nieuwe hoogspanningsverbinding dwars door Molenlanden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie