Afbeelding
Foto: Geurt Mouthaan

Coalitieakkoord Molenlanden: de continue zoektocht naar draagvlak

22 dec, 14:00 Algemeen 1.887 keer gelezen

MOLENLANDEN • De nieuwe coalitie in Molenlanden legt zichzelf een ambitieuze taak op de schouders: het contact met inwoners herstellen om samen de nieuwe gemeente te besturen. Dat bleek zaterdag tijdens de presentatie van het coalitieakkoord.

Zoeken naar draagvlak, het voor inwoners weer nuttig maken om mee te praten, daarmee willen de drie partijen het akkoord op hoofdlijnen verder in gaan vullen. De twee A4-tjes behelzen inderdaad niet veel meer dan een grove schets voor de toekomst.

De Hoeken
De meest concrete zaken: het huidige plan De Hoeken in Hoornaar krijgt geen steun van de coalitie en dus moet de initiatiefnemer, Arie de Leeuw, terug naar de tekentafel. De reden: volgens de drie partijen sluit het plan 'niet optimaal aan bij wat het dorp vindt'.

Bert Snoek (VVD): "Alle partijen zien een gebrek aan transparantie en een gebrek aan draagkracht. Het plan krijgt in het nieuwe college geen steun, dus de initiatiefnemer zal helemaal opnieuw moeten beginnen."

Dorpsregisseur
Daarnaast krijgt ieder dorp een dorpsregisseur. 'Met één telefoontje meteen iemand aan de lijn die de inwoner wegwijs maakt', zo wordt deze functie in het coalitieakkoord omschreven. 'Of je nu wilt weten waar je terechtkunt voor je paspoort, of als je een mooi idee hebt voor je buurt. Medewerkers van de gemeente die belangrijk zijn voor de ontwikkeling in het dorp staan gewoon met hun 06-nummer op de site.'

Ad van Rees (CDA): "Zeker in het begin is het voor inwoners prettig om zo gemakkelijk contact met de gemeente op te nemen. Het zou kunnen dat je na een jaar of twee kunt concluderen dat deze functie niet meer nodig is."

Klankbordgroepen en dorps(be)raden
Voor het zoeken naar draagvlak kijken de coalitiepartijen niet naar de klankbordgroepen en dorps(be)raden in Giessenlanden en Molenwaard. Deze blijven op dezelfde manier functioneren en krijgen geen uitbreiding van hun mogelijkheden of bevoegdheden. "We gaan er geen dorpsgemeenteraad van maken."

OZB
De lokale lasten dan. Die blijven op de nullijn. "Maar het streven is om zo mogelijk de onroerendezaakbelasting te verlagen", vult Bert Snoek (VVD) aan. "We kunnen dat nu nog niet beloven; als het mogelijk is, doen we het."

Kinderdijk
Eén van de speerpunten van de nieuwe coalitie is het aanpakken van de overlast die Kinderdijk ervaart door de groeiende toestroom van toeristen. Doe Mee! Molenlanden pleitte in het verkiezingsprogramma voor een maximumaantal en de opzet van een coöperatie om het werelderfgoed bezit te laten worden van de gemeenschap.

Die punten komen niet terug in het coalitieakkoord. Joke Stravers (Doe Mee!): "We gaan zo snel mogelijk het gesprek aan met de inwoners. De zaken die we noemden in ons verkiezingsprogramma zijn daarbij mogelijkheden die we meenemen."

Zondagsrust
Last but not least: de zondagsrust. Doe Mee! en VVD staan open voor een verruiming van de mogelijkheden voor ondernemers om open te gaan. het CDA staat daar veel minder om te trappelen. De oplossing werd gevonden door het per dorp/stad te bekijken. Het uitgangspunt: Arkel is een heel andere plaats dan Nieuw-Lekkerland.

'We hechten aan de rustdag met respect voor elkaars identiteit, waarbij draagvlak van het dorp of de stad een voorwaarde is ten aanzien van de invulling.' "Als er draagvlak is, kunnen we de deur op een kier zetten", stelt Joke Stravers.

En Ad van Rees: "Dit werkt ook de andere kant op. Als een franchisenemer door zijn keten gevraagd wordt om op zondag open te gaan, kan hij op basis van dit draagvlak aantonen dat er geen behoefte is."

Geurt Mouthaan

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie