• 'De Bijbelse huwelijksmakelaar kon geen huwelijk dwingen, wel weigeren. Dan ging het niet door.'
• 'De Bijbelse huwelijksmakelaar kon geen huwelijk dwingen, wel weigeren. Dan ging het niet door.' Foto: Anne Marie Hoekstra

Bioloog Esther Noordermeer: 'Stel nou eens dat uithuwelijken Gods manier is?'

29 nov, 09:00 Algemeen 3.051 keer gelezen

WIJNGAARDEN • Bioloog en schrijfster Esther Noordermeer uit Wijngaarden schreef een boek over relaties. Ze spreekt regelmatig voor groepen christenen en legt onderwerpen op tafel die in de bible belt nog vaak taboe zijn.

In haar nieuwste boek 'De hemelse relatiecoach' schrijft Esther over onder andere uithuwelijken, zelfbevrediging en gehuwd latten.

Heilige huisjes
Schopt ze heilige huisjes omver? Met een glimlach: "In een bepaald opzicht wel. Ik schrijf ook over alternatieve samenlevingsvormen. Maar ik bejubel het huwelijk." Ze nam zeven jaar de tijd om zich in het thema te verdiepen. De ondertitel van haar boek is: 'De Bijbel over single zijn, daten en verkering, ongelijk span, samenlevingsvormen en zelfbevrediging'.

Veel mis
Aan de eettafel, bij het raam van haar woon-leefkeuken, vertelt ze: "Op het vlak van relaties gaat er gigantisch veel mis. Ik ben bioloog, ik observeer, signaleer. En dan ga ik nadenken." Aan de hand van de Bijbel, die ze beschouwt als handboek voor het leven, concludeerde ze: het kan anders. Ze legt een hand op haar boek. "Ik wou dat ik zo'n boek had gehad toen ik ging trouwen."

Ouders verlaten
Ze verdiepte zich in culturen uit Bijbelse tijden. "Ik beschouw de Bijbel als een 'format for life', de blauwdruk van God voor een samenleving. Je moet die wel vertalen naar onze tijd." Ze vertelt over gouden principes uit de Bijbel en noemt een voorbeeld: "God zegt tegen Adam: 'Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten, zich aan zijn vrouw hechten en zij zullen één zijn'."

"De meeste mensen denken dat hechten en één worden hetzelfde is. Maar eerst is er emotionele hechting en pas daarna de lichamelijke eenwording. Waarom het niet wijs is om dat als één te zien? Omdat je dan holt naar het doelpunt. Je moet eerst het spel spelen."

Vrouw eerst
Volgens Esther is dat onthechten van thuis voor een man een voorwaarde om zijn vrouw op de eerste plaats te kunnen zetten. Voor vrouwen ligt het anders, denkt ze. "Een vrouw kan meer hechtingen hebben, zij focust op familiaire banden. Vroeger was dat noodzakelijk: als het misliep in het huwelijk, moest ze een plek hebben waar ze naartoe kon."

Uithuwelijken
De schrijfster concludeert dat uithuwelijken zo gek nog niet is. "In een groot deel van de wereld doet men het nog steeds. Het is niet de westerse methode, wel de standaardmethode. Stel nou eens dat het Gods manier is? Niet op de verkeerde manier, met dwanghuwelijken of seksslavinnen, maar op de goede manier. Nou, daar zit wel voordeel in. Ik heb er veel bladzijdes voor nodig om dat uit te leggen."

Seks
"Het belangrijkste voordeel is de objectiviteit van de oudere generatie. Want op basis van verliefdheid kun je geen afgewogen keuze voor de lange termijn maken. En als je al vroeg in je relatie seks hebt, komt er in je lichaam een stof vrij, waardoor objectief nadenken bijna niet meer kan." Ze wil niet zeggen dat uithuwelijken de dagelijkse praktijk moet worden. "Maar in al onze moderniteit doen we al heel veel aan relatiebemiddeling. 'Boer zoekt Vrouw' is niks anders dan een huwelijksmakelaar."

Apart wonen
Ze ontdekte dat gehuwd latten in de Bijbel veel voorkomt. "In de Bijbel heet het: ieder zijn eigen tent. Dat had niet alleen met polygamie te maken. De behoefte aan privacy is het bewaren van je identiteit. Je kunt je identiteit verliezen als je geen eigen plek hebt. We stellen heel romantische eisen aan een relatie; alles moet in één huiskamer gebeuren. Iets meer afstand zou veel gezonder zijn. Omdat we geacht worden het levenslang met elkaar vol te houden. Ik geloof dat het aantal echtscheidingen erdoor omlaag kan."

"Veel vrouwen verliezen hun identiteit in hun relatie. Mannen misschien ook wel. Het beschermen van je identiteit, door het beschermen van je privacy, is het bewaken van je relatie."

Zelfbevrediging
Ze verdiepte zich ook in een onderwerp waarover menig ouder niet of slechts stamelend met zijn tieners praat: zelfbevrediging. Lachend: "Ik ben bioloog. Dit vond ik het makkelijkste hoofdstuk. Ik ga er soepel mee om en meen dat je er ook vanuit de Bijbel soepel mee om kunt gaan."

http://www.enoordermeer.nl

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie