Afbeelding

Bloedonderzoek PFOA niet voor Alblasserdam en Molenwaard

27 sep, 16:00 Algemeen 827 keer gelezen

ALBLASSERDAM/MOLENWAARD • Het extra PFOA-bloedonderzoek, dat vorige week werd aangekondigd door staatssecretaris Dijksma in de Tweede Kamer, is niet voor inwoners van Alblasserdam en Molenwaard.

Na de toezegging door de staatssecretaris bestond er enige tijd onduidelijkheid voor wie de proef precies was bestemd. De 'direct omwonenden' werden genoemd als gegadigden. Inwoners van Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht zouden daaronder vallen, zo was al snel duidelijk. Maar de vraag of 'iets verder direct omwonenden' van buurgemeenten Molenwaard en Alblasserdam ook in aanmerking zouden kunnen komen voor de extra PFOA-bloedproef, kon niet direct beantwoord worden.

De staatssecretaris zei dat het plan is dat iedereen die tussen 1970 en 2012 minimaal een jaar in het effectgebied woonde en niet al eerder getest is, in principe de mogelijkheid krijgt om zich te laten testen. 

Dit onderzoek is gericht op direct omwonenden van de fabriek Chemours in Dordrecht die in aanraking zijn geweest met chemische stoffen die via de lucht zijn uitgestoten.

Alblasserdam en Molenwaard liggen ver buiten dit effectgebied. Op basis van eerdere onderzoeken en de huidige inzichten is er geen aanleiding om dit bloedonderzoek aan te bieden aan inwoners van Alblasserdam of Molenwaard, zo werd woensdagmiddag bekend.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie