• Mogelijk besluit Molenwaard in oktober dat de aanleg van glasvezel kan starten.
• Mogelijk besluit Molenwaard in oktober dat de aanleg van glasvezel kan starten. Foto: Grtstock

Raad wil dat college doorpakt met glasvezel Molenwaard

6 sep, 10:00 Algemeen 535 keer gelezen

MOLENWAARD • De raadsleden van Molenwaard zijn het erover eens dat het college haast moet maken met plannen om de komst van glasvezel in Molenwaard mogelijk te maken. Maar de reacties op de uitleg die wethouder Kees Boender over de voortgang gaf, waren dinsdagavond 5 september verdeeld.

SGP, PvdA, GBM en CDA wilden weten waarom het college een krediet van 50.000 euro vraagt voor het uitvoeren van een second opinion. Dat bureau Dialogic in opdracht van het college al begonnen is met het uitvoeren van een dergelijk onderzoek, vonden de meeste raadsleden geen goed idee.

Geen onderbouwing
Arco Bikker (GBM): "U verraste ons met het verhaal dat een second opinion 50.000 euro zou kosten. Maar wat gaan we voor dat bedrag doen? Aan de toezegging van 4 juli dat we daarover meer informatie zouden krijgen, is niet voldaan." Engel Breedveld (CDA) viel hem bij. "We hadden verwacht dat er een degelijke vraag zou liggen voor het krediet, met onderbouwing. En die is er niet."

Zorgvuldig
Jack van der Hout (SGP) vond het vreemd dat het college een budget heeft benut dat nog niet is toegezegd. "We hebben aangedrongen op snelheid, maar het moet ook zorgvuldig blijven. We hebben gevraagd: hoe kan het bedrag zo hoog zijn?"

Eric Spaans (PvdA): "Ik had graag toch effe een notitie van het college gehad. Die 50.000 euro werd uit de mouw geschud. Ik vind het allemaal zo ontzettend slordig. Laten we nu maar zuchtend zeggen: gelukkig, in oktober weten we waar we aan toe zijn." Volgens Spaans zou een onderzoek ook voor minder geld uitgevoerd kunnen worden.

Voortvarend
De VVD en de CU waren juist blij met de voortvarendheid van het college. Ineke van der Have (VVD): "We hebben op voortgang gehamerd. En gezegd: als een second opinion nog in de zomer kan, dan komt dat budget wel." Breedveld was het niet met haar eens. "Vandaag zou er iets voorliggen, en die informatie is er niet", zei hij.

Van der Have: "Ik ben heel blij dat de second opinion is uitgevoerd. We hebben geroepen: hoe sneller dit geregeld is voor Molenwaard, hoe beter dat zou zijn. Ik hoop dat we in oktober kunnen besluiten en dat dan de aanleg kan plaatsvinden. Wat ons betreft complimenten." De CU sloot zich daarbij aan. "Ook wat ons betreft complimenten. Fijn dat de wethouder het nu daadkrachtig oppakt. We hebben er vertrouwen in dat het krediet goed besteed gaat worden."

Voorstel in oktober
In plaats van meer informatie over de manier waarop de 50.000 euro voor een second opinion besteed zou worden, liet wethouder Boender een overzicht zien van stappen die al gezet zijn: het burgerinitiatief voor glasvezel in 2014, de informatieavonden in 2015, de oprichting van de Stichting Glasvezel en de melding van de stichting in maart 2017 dat glasvezel alleen mogelijk is met een goedkope lening van de gemeente. Hij beloofde in de raadsvergadering van oktober met een raadsvoorstel te komen.

Presentatie
Boender vertelde: "Als college hebben we vanmorgen een presentatie gehad van Dialogic. We gaan de informatie snel analyseren." Het lijkt Boender goed als Dialogic ook voor de raadsleden een presentatie komt verzorgen. "Als uw raad akkoord gaat met een presentatie tijdens een raadsvergadering, willen we daarvoor ook de Stichting Glasvezel uitnodigen. Op 26 september of 4 oktober kunnen we de informatie met de raad delen."

Overigens heeft het college de 50.000 euro van het gevraagde krediet nog niet uitgegeven. Boender: "De teller staat op dit moment op 10.000 euro, maar hiermee stopt het natuurlijk niet."

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie