Afbeelding

Eva Bakker uit Bleskensgraaf wil álle kinderen laten sporten

5 sep, 07:00 Algemeen 1.083 keer gelezen

GROOT-AMMERS • Sommige kinderen voelen zich, om wat voor reden dan ook, bij een reguliere sportclub niet thuis. Orthopedagoge en enthousiast sporter Eva Bakker (24) uit Bleskensgraaf helpt hen met 'Sport op Maat'.

Met 'Sport op Maat' biedt Eva via gymnastiekvereniging WIK in Groot-Ammers en met subsidie van de gemeente Molenwaard speciale sportlessen aan, voor kinderen met bijvoorbeeld een autisme spectrum stoornis (a.s.s.), adhd of het downsyndroom. De doelgroep bestaat uit kinderen van zes tot en met achttien jaar, afkomstig uit de regio.

Passend aanbod
"Vooraf voer ik met ouders een intakegesprek", vertelt Eva. "Dan kan ik bekijken of ik het kind iets kan aanbieden dat passend is. Als ik zelf niets kan bieden, kan ik ouders wijzen op andere mogelijkheden."

Bevoegd
Eva is opgeleid door de Koninklijke Nederlandse Gym Unie en is bevoegd om les te geven aan kinderen die zijn aangesloten bij deze unie. "Ik ben zelf heel jong gaan gymmen en vervolgens gaan turnen. Al op mijn vijftiende ben ik tijdens mijn maatschappelijke stage gaan assisteren tijdens gymlessen. Het werken met kinderen vond ik meteen erg leuk. Nu geef ik les aan de selectie."

"Ik zie veel voordelen van sport, dat gun ik ieder kind. Je leert er sociale vaardigheden en dat verhoogt levensgeluk. Kinderen leren grenzen stellen, winnen en verliezen, discipline. Ook is het goed voor hun zelfbeeld, als het aanbod tenminste aansluit bij hun mogelijkheden. Om deze doelgroep te laten profiteren van sport, is een speciale aanpak nodig."

Kleine groepen
Voor die speciale aanpak kan Eva zorgen. "Ik werk met kleine groepen van maximaal tien kinderen. Ik doe iedere les verschillende dingen. We doen niet alleen gymnastiek, maar ook bijvoorbeeld balspelen en beginnen altijd met een warming-up. Soms doen we activiteiten met de hele groep, soms individueel of in tweetallen. Ik werk met pictogrammen, super gestructureerd en duidelijk. Dat biedt veiligheid."

Tijdens haar opleiding onderzocht Eva hoe tijdens lessen rekening kan worden gehouden met kinderen met een a.s.s. "Ik heb daarover veel ouders gesproken. Vaak kwam naar voren dat werken in kleine groepen belangrijk is, en een trainer met kennis van de doelgroep."

Dankzij haar opleiding, en haar baan bij Yulius GGZ, heeft Eva die kennis. "Ik sluit aan bij de behoeften van kinderen. Als een jongen of meisje bijvoorbeeld overprikkeld is, heb ik een plekje in de zaal waar hij of zij even naartoe kan. En ik denk heel hard na over mijn lessen. Zo kan ik problemen voorkomen."

Pilot
De Ammerse is zó overtuigd van de betekenis van sport, juist ook voor een kwetsbare doelgroep, dat ze een zelf een ondernemingsplan schreef voor Sport op Maat en naar de gemeente stapte. "Twee jaar geleden ben ik er al over gaan nadenken. WIK was gelijk enthousiast, maar ik wilde de vereniging niet verantwoordelijk maken voor het financiële risico. Van maart tot aan de zomervakantie heb ik een pilot gedaan."

Die pilot bevestigde Eva in haar overtuiging. "Het zusje van een jongetje kwam naar me toe en zei: 'Mijn broertje vindt uw lessen heel leuk, want u wordt nooit boos'." Hoe slaagde ze daarin? "Ik sluit aan bij zijn behoefte, stel mezelf de vraag: hoe kan het voor hem leuk zijn? Dat kan ik doen omdat ik met een klein groepje werk."

Aanmeldingen
De lessen zijn op maandag van 17.00 tot 17.45 uur. Voor meer informatie en aanmeldingen: wiksportopmaat@hotmail.com. Er is ook een site: www.wik-gym.nl/sportopmaat. Deelnemers betalen de reguliere contributie.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie