• De historische tractorpulling staat vrijdagavond en zaterdag op het programma.
• De historische tractorpulling staat vrijdagavond en zaterdag op het programma.

De Lange Slag houdt Historische Landbouwdag en Tractorpulling in Leerbroek

29 jun, 09:00 Algemeen 707 keer gelezen

LEERBROEK • De Historische Tractorpulling en de Historische Landbouwdag in Leerbroek staan 7 en 8 juli weer op de agenda. Een uitje voor het hele gezin, benadrukt bestuurslid Cees Verkaik van de organiserende vereniging De Lange Slag.

Terug in de tijd; dat kan vrijdagavond 7 juli en zaterdag de hele dag 8 juli tijdens de Historische Tractorpulling en de Historische Landbouwdag, het tweejaarlijkse evenement van tractorenvereniging De Lange Slag.

Aan de Weverwijk 15 in Leerbroek staan oude tractoren in de schijnwerpers. "Maar het is breder dan dat", vult Cees Verkaik aan. "We brengen de boerenwereld van de jaren vijftig en zestig, toen de mechanisatie opkwam, weer tot leven. Er zijn demonstraties van een grote hoeveelheid oude ambachten, de dorsploeg Herwijnen komt langs en ook het melkbussenmuseum verzorgt een presentatie. We willen bezoekers laten ervaren hoe het boerenwerk in vroeger jaren werd uitgevoerd."

De Historische Landbouwdag is de grootste activiteit van De Lange Slag, een vereniging die in 1997 van start ging. "Inmiddels hebben we bijna duizend leden. Van begin af aan hebben we de Landbouwdag gehouden. Het is uitgegroeid tot een evenement voor het hele gezin. Voor de jeugd is er ook dit jaar weer van alles te doen. Er staan graafmachines waarmee zij zelf in het zand kunnen werken, er is een skeltertrek, een kinderboerderij en een springkussen. Ook zijn er demonstraties van modelbouwboten en radiografisch bestuurbare raceauto's."

Boeldag
Vrijdagavond gaan de oude tractoren weer proberen om de sleepwagen zo ver mogelijk te trekken. Het onderdeel tractorpulling is er zaterdag ook, maar dan maakt het deel uit van het complete aanbod. Een andere publiekstrekker is de boeldag. "Net als vroeger verkopen we dan per opbod oude materialen van een boerderij. Die spullen krijgen we of kopen we als vereniging zelf op. Het zijn maximaal honderd kavels en er is altijd veel belangstelling voor. De verkoop is rond 11.00 uur."

De Historische Tractorpulling is 7 juli van 18.00 tot 23.00 uur; de Historische Landbouwdag is 8 juli van 9.00 tot 17.00 uur. Entree: vrijdag 6 euro, zaterdag 5euro; kinderen onder de 12 jaar gratis. Meer informatie: www.delangeslag.nl

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie