Afbeelding

De Multistee is nu écht van Goudriaan

Algemeen 1.454 keer gelezen

GOUDRIAAN • De Multistee in Goudriaan moet weer 'ons dorpshuis' worden, van en voor alle verenigingen in en inwoners van het dorp. Dat is het doel van het nieuwe bestuur en de vrijwilligers die De Multistee gaan runnen.

Het geroezemoes is duidelijk hoorbaar; de zangers en zangeressen van het koor Zanglust komen samen in De Multistee voor een oefenavond. Ze zetten zelf de stoelen klaar en zorgen voor thee en koffie. "Na afloop ruimen ze het zelf ook weer op", knikt Gijs Bos, voorzitter van het nieuwe bestuur van het Goudriaanse dorpshuis. "En zo gaat het bij alle verenigingen. We dragen met elkaar de verantwoordelijkheid voor ons dorpshuis."

Draagvlak
Een dorp dat zelf de regie overneemt, dat ziet de gemeente Molenwaard graag. Het gemeentebestuur gaf met een bijeenkomst in juni vorig jaar de aanzet tot de nieuwe opzet. Secretaris Theo Panjer: "Tijdens een bewonersavond, die samen met de klankbordgroep werd gehouden, kwam naar voren dat De Multistee te weinig werd gebruikt. De optie om de regie over het dorpshuis aan het dorp te geven kwam toen op tafel."

Samen met Ronald Vogel en Francis van der Grijn ging Panjer in oktober met dat idee aan de slag. "We hadden een heel duidelijke opdracht: onderzoeken of het mogelijk zou zijn De Multistee puur met vrijwilligers te runnen. Met alle verenigingen zijn we in gesprek gegaan en al snel bleek dat er een groot draagvlak is voor de nieuwe opzet."

Eerste doel
In de loop van de jaren was De Multistee de band met diverse verenigingen, zoals de speeltuinvereniging en de Oranjevereniging, kwijtgeraakt. Die band herstellen is het eerste doel van het nieuwe bestuur. "We hopen daarnaast dat clubs en inwoners zelf nieuwe initiatieven nemen, zoals een darttoernooi of een wekelijkse avond klaverjassen. En natuurlijk kun je hier ook terecht voor een overleg of een vergadering. De Multistee moet echt ons dorpshuis worden."

De eerste geluiden zijn positief: ongeveer dertig inwoners, inclusief het bestuur, hebben al toegezegd op allerlei vlakken de handen uit de mouwen te steken. Dat loopt uiteen van gastheren en - vrouwen tot schoonmaker en klusjesmannen. "Laatst was een afvoer lek. Dan komt er een loodgieter uit het dorp die hem kosteloos dezelfde avond maakt. Prachtig toch? Dat is de kracht van een dorp."

Afscheidsgroep
Een opvallend onderdeel is de afscheidsgroep, die de gang van zaken rond condoleances en afscheid regelt. Marianne Kortleve, die deze groep coördineert: "De uitvaartondernemer heeft de leiding en wij zorgen ervoor dat alles verloopt zoals de familie dat graag wil. Voor het dorp is het heel belangrijk dat dit ook in de nieuwe situatie blijft bestaan."

Meer vrijwilligers zijn welkom. "Bijvoorbeeld iemand die twee of drie dagen, tegen een vrijwilligersvergoeding, het aanspreekpunt wil zijn of het beheer op zich wil nemen." Informatie of aanmelden:


www.multistee.nl

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app