Afbeelding

Streep door verkoop langs de weg in Oud-Alblas

Algemeen 2.349 keer gelezen

OUD-ALBLAS • De gemeente wil een einde maken aan de verkoop van onder meer bloemen, eieren en potten jam aan het Westeinde 5a in Oud-Alblas. De uitgestalde producten moeten voor 1 september weg zijn.

Het verkopen van groenten en fruit uit eigen tuin of eieren van de kippen die op het eigen erf rondlopen, dat gebeurt veel. Bij Wijnie de Jong aan het Westeinde in Oud-Alblas groeide een klein verkoopstalletje de afgelopen jaren uit tot een veel groter verkooppunt, dat een fors oppervlakte beslaat. Voor één van de omwonenden was dat aanleiding om bij de gemeente aan te kloppen. "Hij zegt er overlast van te ondervinden, dat zijn privacy geschonden wordt", vertelt Lody Schneider.

De oud-kweker is de vriend van Wijnie de Jong en gepensioneerd kweker. "Vijf jaar geleden ben ik begonnen met de verkoop. Dat bleek heel erg aan te slaan en zo is het gaandeweg steeds verder uitgebreid. We horen er alleen maar positieve geluiden over, totdat de klachten over de overlast kwamen. Om de privacy van de klager te waarborgen hebben we ook al een nieuwe schutting neergezet, maar dat bleek niet te helpen."

Handhaving

De omwonende stapte naar de gemeente Molenwaard en kreeg daar gelijk. 'Het college had al eerder het voornemen om eens ter plekke te gaan kijken', stelt het gemeentebestuur in een reactie. 'Alleen heeft de gemeente in de tussentijd een verzoek tot handhaving ontvangen. Op de gemeente berust een beginselplicht tot handhaving, wat betekent dat als er sprake is van een overtreding, de gemeente van deze bevoegdheid gebruik moet maken. Op het verzoek tot handhaving moet de gemeente dus een besluit nemen. De verkoopactiviteiten zijn volgens het bestemmingsplan niet toegestaan.'

Via een brief kreeg Wijnie de Jong en Lody Schneider te horen dat alle producten per 1 september weg moeten zijn. "Maar dat niet alleen; we moeten een schuurtje dat hier al 75 jaar staat weghalen, net als onze bessenstruiken en ook de tweehonderd kippen die we hebben moeten weg. Die struiken staan op het terrein van een voormalige boomgaard en volgens ons mogen we dit aantal kippen gewoon houden."

Bezwaar

Ze hebben dan ook via een brief deze week bezwaar gemaakt. "Ook al omdat we merken dat niemand in Oud-Alblas er iets tegen heeft. Het wordt gezien als een aanwinst voor het dorp. Het is op ons eigen terrein; daar mag je toch gewoon de producten die je zelf verbouwt of kweekt verkopen?"

'We gaan het gesprek over de wijze van verkoop aan met de eigenaar van de woning', reageert de gemeente. 'De gemeente zal ook de ruimte bekijken die in de zienswijze op het besluit staat genoemd. Mogelijk kan de verkoop daar plaatsvinden in een afgeslankte vorm. De reactie in de vorm van een zienswijze die we vorige week ontvangen hebben, is sowieso aanleiding om weer in gesprek te gaan.'

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden