• Meijdam, Van Brakel, Kosker en Van Montfoort naast de jury.
• Meijdam, Van Brakel, Kosker en Van Montfoort naast de jury. Foto: Aangeleverd

Emre Kosker en Thomas van Montfoort winnen Debatkanjerprijs op PvdA-inspiratiedag

Nieuws 860 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Emre Kosker en Thomas van Montfoort sleepten vorige week tijdens de PvdA-inspiratiedag de Debatkanjerprijs 2024 in de wacht.

Eerst volgden de debaters een training van Guus Krahé van het Ventrum voor Lokaal Bestuur. Na een inhoudelijk sterke finale waarin zij streden tegen Brigitte van Brakel (GroenLinks) en Ellie Meijdam (VHL Lokaal) viel het juryoordeel in het voordeel van Kosker en Van Montfoort uit.

De jury, bestaande uit Cor Gersen (oud-voorzitter en oud-fractievoorzitter van de PvdA afdeling Leerdam), Pascalle van Hemert (raadslid D66) en Allard de Jong (bestuurslid Humanistisch Verbond), was lovend in hun oordeel over alle finalisten, omdat er werd gedebatteerd op inhoud en argumenten, maar doorslaggevend voor hen was de energie die de winnaars uitstraalden. 

Inspiratiedag
De debatwedstrijd maakte onderdeel uit van de PvdA-inspiratiedag. Naast een debattraining en de wedstrijd organiseerde de partij ook twee workshops.

Mathijs Zwinkels (o.a. auteur van het boek Universiteit van de Straat en directeur van het bureau met dezelfde naam) vertelde over zijn werk met straatjongeren en jongeren die in detentie zitten en kwam met goede tips over hoe beleidsmakers en politici verbinding zouden kunnen vinden met deze doelgroepen. 

De tweede workshop werd verzorgd door Juan Sahertian. Hij gaf de aanwezigen een indringende blik op de geschiedenis van de Ambonese wijk in Leerdam. Leerzaam, en er werd duidelijk hoe complex deze geschiedenis is en hoe beslissingen uit het verleden nog tot op de dag van vandaag doorwerken.

Eyeopener
“Beide workshops maakten veel duidelijk,” reageert Ben Boon, voorzitter van de PvdA Afdeling Vijfheerenlanden. “Wat vooral een eyeopener was, was dat er heel veel energie moet worden gestoken in verbinding. Dat is de grote opdracht voor onze samenleving. Open je ogen, kijk naar elkaar om en luister echt naar elkaar.”

Reeks activiteiten
De inspiratiedag maakt onderdeel uit van een reeks ontmoetingen en bijeenkomsten. Eerder organiseerde de partij bijeenkomsten met Tweede Kamerleden) in de Hagen in Vianen en in Leerdam-West. Bijeenkomsten waar lokale en nationale politici in gesprek gingen met vrouwen uit de wijken over het leven in Leerdam-West en de Hagen.

Op 3 juni wordt hier een vervolg aan gegeven in Stadspodium GO in Leerdam. Dan organiseert de partij een thema-avond ‘Samen-Leven’. De film The Old Oak wordt dan bekeken en daarna gaan de aanwezigen met elkaar in gesprek. Hier worden naast de vrouwen die deelgenomen hebben aan de vorige avonden ook leden en belangstellenden uitgenodigd. Tweede Kamer-lid Barbara Kathman zal hierbij aanwezig zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden