• Van radio's tot koffiezetapparaten en knuffels, alles wordt gerepareerd.
• Van radio's tot koffiezetapparaten en knuffels, alles wordt gerepareerd. Foto: Mimi van Rossem

Repair Café Leerdam-Noord van start: ‘Goed voor milieu én portemonnee’

Nieuws 674 keer gelezen

LEERDAM • Kapotte spullen zomaar weggooien? Niet als het aan de Leerdam-Noord-bewoners Henk en Rob ligt. Daarom hebben zij samen met de wijkraad het initiatief genomen om één van de ruimtes in het oude Huis ter Leede om te toveren tot een Repair Café

In dit café kunnen mensen terecht met hun kapotte spullen, zoals: elektrische apparaten, knuffels, kleding, klokken, speelgoed en klein huisraad. 

Veel spullen kunnen worden gerepareerd 
Wijkraad-voorzitter Berry Verwijmeren legt uit: “Een Repair Café levert een mooie bijdrage aan het behoud van spullen en dus ook van het milieu. We moeten niet alles zomaar weggooien en toegeven aan deze consumptiemaatschappij. In Nederland gooien we ontzettend veel spullen weg waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn.”

“Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Dat is jammer, want echt hoor, het merendeel van de spullen kan gerepareerd worden. En repareren is goed voor het milieu en de portemonnee.” 

Ook advies en sociaal contact 
Mensen hoeven niet alleen met kapotte spullen naar het Repair Café te komen, maar ook voor advies of voor een praatje en persoonlijke ontmoetingen kunnen zij hier terecht. Om de mensen goed te kunnen helpen staan er iedere maand specialisten met goede kennis van het reparen van klokken, textiel, hout, elektrische apparaten en modeltreintjes klaar om deze  te repareren, zodat deze weer goed werken en soms nog jaren meekunnen.

Verwijmeren vertelt: “Van alles kan ter reparatie aangeboden worden. Maar wat nog een mooie bijkomstigheid is dat de reparateurs, omdat zij hun onderkomen hebben in de voormalige ruimte van het kinderdagverblijf van de Matroosjes in het oude Huis ter Leede, ook bij de (voornamelijk oudere) bewoners van de Rondas en Beukelaar aan huis kleine reparaties willen uitvoeren.” 

Eerste maandag van de maand 
De bewoners uit wijk Noord kunnen iedere eerste maandag van de maand bij het Repair Café terecht. “Maar ook mensen uit ander wijken zijn welkom hoor,” merkt Verwijmeren op.

Het Repair Café is op de maandagen 8 april, 6 mei en 3 juni tussen 13.30 tot 16.00 geopend. Vanaf september is het Repair Café iedereen eerste maandag van de maand geopend. Uitgezonderd feestdagen en niet in juli en augustus. Reparaties worden gratis uitgevoerd, maar een vrijwillige bijdrage is welkom. Wie vragen heeft kan mailen naar: repaircafeleerdamnoord@gmail.com.

Mimi van Rossem

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden