• Joke in de opslag van de Voedselbank Vianen.
• Joke in de opslag van de Voedselbank Vianen. Foto: Gertjan den Ouden

Joke is hét gezicht van Voedselbank Vianen: ‘Doe dit met zóveel liefde en plezier’

Nieuws 918 keer gelezen

VIANEN • Joke den Hartog werd onlangs door de PvdA Vijfheerenlanden uitgeroepen tot ‘Powervrouw 2024’ binnen onze gemeente. Tijd voor een interview met hét gezicht van de Voedselbank Vianen.

“Heel grappig”, antwoordt Joke op de vraag hoe ze het vindt om zichzelf Powervrouw van de gemeente Vijfheerenlanden te mogen noemen. “Het is natuurlijk een heel eervol iets als andere mensen vinden dat jij dit verdient. Hetgeen wat ik doe, doe ik met zo veel liefde en plezier. Je staat er dan eigenlijk niet bij stil dat anderen dat misschien bijzonder vinden.” 

Ontmoeting op parkeerplaats 
De PvdA hield op vrijdag 8 maart een bijeenkomst waarop de winnares in het zonnetje werd gezet. Zo ontving ze onder meer een certificaat waarop haar titel is vereeuwigd. Songül Mutluer, lid van de Tweede Kamer namens de PvdA, feliciteerde Joke via FaceTime met haar eretitel.

“De bedoeling was om haar ook even te ontmoeten, maar zij was nog onderweg toen ik alweer weg moest”, lacht Joke. “Uiteindelijk kwam ik haar op de parkeerplaats alsnog tegen en hebben we even een praatje gemaakt. Heel leuk natuurlijk. Ik hoorde pas een paar dagen vooraf dat ik eigenlijk in Helsdingen werd verwacht voor de prijsuitreiking. Ik had al een etentje met vrienden staan, dat ga ik natuurlijk niet afzeggen om zelf in the picture te staan.”

Start Voedselbank Vianen
Het tekent de persoon die Joke is en het legt misschien wel meteen uit waarom ze de titel kreeg. Wie een tijdje met haar praat, herkent direct iemand die het vrijwilligerswerk wat ze doet volledig belangeloos doet, puur om een ander te helpen. Ze weet nog goed hoe het hoofdstuk ‘Voedselbank Vianen’ begon in 2006.

“In Vianen hadden we nog geen Voedselbank, cliënten vielen onder de Voedselbank Leerdam. Voor mensen die weinig te besteden hebben was het natuurlijk niet handig dat ze naar Leerdam moesten om hun pakket op te halen. Daarom werd ik gevraagd om het hier op te zetten.”

“Ik zeg er eerlijk bij dat ik toen nog helemaal niet zo goed wist wat een Voedselbank precies was, het begrip was immers nog niet zo bekend als tegenwoordig. Maar het idee sprak me aan en ik ben het gaan doen. Vanuit de diaconie zeiden er toen meteen een aantal mensen dat ze me wilden helpen. En het mooie is: sommigen van hen helpen nu, 18 jaar later, nog steeds mee als vrijwilliger.”

In gesprek met cliënten 
Inmiddels runt Joke samen met 21 andere vrijwilligers de Voedselbank Vianen. En met nog evenveel enthousiasme als toen ze begon. Ze roemt de onderlinge sfeer en het plezier wat iedereen heeft in het werk. Op dit moment helpt de Voedselbank Vianen zo’n 30 cliënten.

“En dat is minder dan een tijd geleden, toen we nog op 53 zaten. Uiteindelijk is dat natuurlijk alleen maar goed, want dat betekent dat er minder mensen in de financiële problemen zitten. Het is natuurlijk het mooiste als mensen zelf aangeven dat ze onze hulp niet meer nodig hebben.”

“Ik ga dan altijd nog wel even met ze in gesprek. Er zijn cliënten die net een nieuwe baan hebben en dan direct willen stoppen. ‘Heb je al salaris gehad?’, vraag ik dan. Als dat niet het geval is kunnen ze beter nog een paar weken bij ons blijven, tot ze wel hun eerste uitbetaling hebben gehad. Zo probeer je een beetje mee te denken.”

Betrokken inwoners 
Joke bedankt tot slot de inwoners en ondernemers in Vianen.

“Want het is nog nooit voorgekomen dat we langs de deuren moesten om maar aan spullen te komen. Kerken, bedrijven, sportverenigingen en zelfstandige inwoners, er zijn zoveel mensen die acties houden om spullen in te zamelen. We komen bijna opslagruimte tekort. Niet dat we niet weten wat we met de spullen moet hoor, we vinden altijd een goede bestemming voor de giften die we ontvangen. Het tekent de betrokkenheid van Vianen. Daar ben ik trots op.”

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Koningsdag Everdingen.
Koningsdag in Everdingen: opening met burgemeester en versierde kinderfietsen fotoserie 4 uur geleden
Afbeelding
Illegaal jachtterrein in Ameide ontdekt: eigenaren fokten er beschermde diersoorten om op te jagen Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Pand aan de Mijlweg in Vianen voor zes maanden gesloten na vondst grondstoffen voor harddrugs 112 23 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden