Afbeelding

Staatssecretaris steunt Leerdams Wmo-beleid

Algemeen 351 keer gelezen

LEERDAM • Demissionair staatssecretaris Martin van Rijn steunt de Leerdamse beslissing om een streep te zetten door de inkomensafhankelijke eigen bedrage in de Wmo, meldt Binnenlands Bestuur. Gemeenten kunnen in plaats hiervan ook alleen een vaste eigen bijdrage van 17,50 euro vragen.

Dit verklaarde Van Rijn halverwege juni op een werkconferentie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in Breda. Daar werd het beleid uit Leerdam, waar sinds begin dit jaar de inkomensafhankelijke bijdrage helemaal is geschrapt, gepresenteerd als een goed voorbeeld uit de praktijk.

In gemeente Leerdam zou eigenlijk in 2017 de inkomensgrens voor de Wmo worden verhoogd, zoals ook het kabinet eind 2016 had besloten. Gevolg: een grotere groep burgers zou onder de vaste, lage eigen bijdrage komen te vallen. Voor de rijkere inwoners zou het inkomensafhankelijke percentage worden verlaagd. Wmo-wethouder Arie Keppel vond dit geen goed idee, onder meer vanwege de complexiteit van het geheel. Sinds de invoering van de Wmo waren er veel klachten over de negatieve gevolgen van de hoge eigen bijdragen. Bovendien: Leerdam had zo'n acht ton aan Wmo-geld overgehouden. Keppel besloot dus om een streep te zetten door die inkomensafhankelijke bijdrage, sinds het begin dit jaar betalen Leerdammers één vaste eigen bijdrage voor alle Wmo-voorzieningen.

Deze aanpak kost de gemeente naar verwachting pakweg twee ton aan misgelopen eigen bijdragen. Maar ook het verschuiven van de inkomensafhankelijke grens – zoals aanvankelijk de bedoeling was – zou minimaal anderhalve ton hebben gekost. Bovendien is de verwachting dat het sociaal loket nu minder belast wordt met vragen over de inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Van Rijn sprak op de werkconferentie zijn waardering uit voor deze keuze. Tegen Binnenlands Bestuur zei hij: "Wat Leerdam doet is helder voor iedereen. Het grote voordeel is dat ze geen last meer hebben van de huidige problematiek, waarbij burgers te lang niet weten wat hun eigen bijdrage precies wordt."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden