Afbeelding
foto: Marijke Verhoef

Leerdam trots op predicaat Gouden Sociale Gemeente

Algemeen 608 keer gelezen

LEERDAM • Leerdam is één van de tien gemeenten die deze week het predicaat 'Gouden Sociale Gemeente' heeft ontvangen. "Een moment om trots te zijn", vindt wethouder Bart Bruggeman.

De titel wordt uitgereikt door Sociaal Werk Nederland, de brancheorganisatie voor sociaal werk. Leerdam is geselecteerd op basis van gesprekken met organisaties die in de gemeente sociaal actief zijn. 

Leerdam wordt onder meer geroemd vanwege de aanpak van het 'granieten bestand', vaktaal voor mensen die meer dan vijf jaar in de bijstand zitten en daar zelf niet uit kunnen komen. Sociaal werkorganisatie Samen Doen heeft 43 van die cliënten in Leerdam onder haar hoede. Een groot deel daarvan is inmiddels aan het werk, doet vrijwilligerswerk, loopt stage, volgt dagbesteding of een training.

"Ook op de WMO scoren we goed", zegt wethouder Arie Keppel. "Als enige gemeente in Nederland hebben wij de eigen bijdrage in de zorg afgeschaft. We houden de toeslag voor huishoudelijke hulp laag en kunnen bij knelpunten gebruik maken van de calamiteitenregeling." Leerdam is volgens hem ook geprezen voor de vele geslaagde burgerinitiatieven, zoals het inloophuis voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

Niet alles is perfect in de glasstad, benadrukt Keppel: "Er zijn best nog wat uitdagingen." 

Belangrijkste doel van 'Gouden Sociale Gemeente' is dat gemeenten van elkaar kunnen leren hoe ze het sociaal domein op een goede manier vorm kunnen geven.

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden