• Plezier staat voorop bij het taalcafé. Onder meer Pim Pam Pet draagt bij aan de taalontwikkeling.
• Plezier staat voorop bij het taalcafé. Onder meer Pim Pam Pet draagt bij aan de taalontwikkeling. Foto: John Wijntjes

Plezier staat voorop bij het taalcafé

Algemeen 288 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Sinds vier maanden is het in de bibliotheek in Krimpen aan den IJssel mogelijk om deel te nemen aan het taalcafé. Daar wordt wekelijks op maandagmiddag op laagdrempelige wijze kennis gemaakt met de Nederlandse taal.

"De doelstelling die we daarbij nastreven is om de bezoekers de basisvaardigheden van de Nederlandse taal aan te leren", legt taalpuntcoördinator Patricia van Schaick uit. Zelf begeleidt ze eens per maand een groepje geïnteresseerden. Hoe groot die groep is, verschilt steeds. "We hebben een vrije inloop. Er komen mensen uit Syrië, maar ook uit Iran, Irak, Marokko of Zweden. Maar iedereen is in principe welkom", benadrukt ze.

Taalniveau
Het initiatief is voortgekomen uit een samenwerking tussen de bibliotheek en KrimpenWijzer. Op landelijk niveau bestaan deze ontspannen bijeenkomsten al langer. "Tussen 13.00 en 14.30 uur is het mogelijk om mee te doen. Tijdens zo'n middag proberen we een gesprek op gang te krijgen om de woordenschat te vergroten. Dat is ontzettend leuk om te doen. En vaak lukt het ook goed, al zit er wel een verschil in het onderlinge taalniveau."

Pim Pam Pet
Mede daarom ook heeft de bibliotheek ervoor gekozen om gezamenlijk te beginnen en af te sluiten, maar tussen de bedrijven door in groepjes uiteen te gaan. In de tussenliggende periode wordt er bijvoorbeeld Pim Pam Pet of Scrabble gespeeld, om niet alleen gezellig bezig te zijn, maar ook om moeilijke woorden bij te leren.

"We willen de mensen die daar behoefte aan hebben leren om de taal machtig te maken. Ze op weg helpen naar een soms nieuw en beter leven. Want zonder het spreken en begrijpen van de Nederlandse taal, is het een stuk moeilijker aarden. We zien gelukkig veel mensen terugkomen. Dat vinden we erg leuk."

Leendert Kamsteeg

Freelance-redacteur Het Kontakt en Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden