Afbeelding

Tekort aan verpleeghuisbedden in Krimpen

Algemeen 761 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Er is een nijpend tekort aan verpleeghuisbedden in Krimpen aan den IJssel. De wachtlijsten voor een plek in één van de twee verpleeghuizen in het dorp zijn lang.

Oorzaak is dat Krimpen aan den IJssel bovengemiddeld snel vergrijsd, "en met de toename van het aantal ouderen stijgt ook de zorgvraag", legt wethouder Marco Oosterwijk uit. "Veel zorg kan aan huis worden geboden. Als dat niet (meer) mogelijk is, wil je mensen het liefst in hun eigen vertrouwde omgeving opvangen. Helaas is dat nu niet altijd mogelijk. Mensen moeten noodgedwongen naar verpleeghuizen elders in de regio."

En dat is iets waar Oosterwijk moeite mee heeft. "Je haalt soms bejaarde koppels uit elkaar als één van de twee wordt opgenomen in een verpleeghuis. Dat is al verschrikkelijk. Als je dan ook nog een eind moet reizen om je partner te zien, maak je het helemaal zwaar voor ze."

Overcapaciteit
Het tekort aan ziekenhuisbedden moet regionaal worden aangepakt. Dit om overcapaciteit te voorkomen. "In Rotterdam zie je namelijk het tegenovergestelde gebeuren. In die stad heb je veel jonge mensen en treedt nauwelijks vergrijzing op. Daar heb je zelfs lege plekken in verpleeghuizen terwijl ze bij ons propvol zitten." 

Oosterwijk denkt dat er zo'n zestig extra bedden nodig zijn. De oplevering van achttien zorgstudio's in het nieuwbouwproject Prinsessenpark gaat zeker helpen, "maar er is meer nodig. Daarom kijken we, samen met de zorgorganisaties die hier actief zijn, wat mogelijk is binnen de twee bestaande verpleeghuizen: Crimpenersteyn en Tiendhove." 

Leni Hoogendoorn van Lelie Zorggroep bevestigt de wachtlijsten voor de verpleeghuizen in Krimpen aan den IJssel. "Het duurt zo'n 1,5 jaar voor er plek is. Dat is best lang als je bedenkt dat veel van deze mensen al behoorlijk op leeftijd zijn." Wie nu acuut langdurige zorg nodig heeft, belandt in een verpleeghuis buiten Krimpen aan den IJssel. En dat is ook voor mantelzorgers geen pretje. "Die gaan hooguit één keer per week naar het verpleeghuis terwijl ze hier in Krimpen misschien wel drie à vier keer langs kunnen komen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden