• De familie Snoek in betere tijden, toen de kippen nog gewoon buiten rondscharrelden. (archieffoto: Robert van der Hek)
• De familie Snoek in betere tijden, toen de kippen nog gewoon buiten rondscharrelden. (archieffoto: Robert van der Hek)

Uitslag onderzoek: geen vogelgriep op pluimveebedrijf Snoek (Stolwijk)

Algemeen 1.952 keer gelezen

STOLWIJK • Goed nieuws voor familiebedrijf Snoekvliet. Uit onderzoek blijkt het bedrijf aan de Schoonouwenseweg 46 in Stolwijk vogelgriep-vrij.

"Daar zijn we blij mee natuurlijk, maar het blijft spannend", meldt Martjan Snoek. "Zolang de vogelgriep heerst onder wilde vogels kan het alle kanten op."

Het bedrijf werd bemonsterd na vaststelling –afgelopen donderdag- van vogelgriep bij dierenhandel Hoogendoorn, enkele kilometers verderop in Stolwijk. "Heel triest voor dit bedrijf, maar ik had eerlijk gezegd goede hoop op een gunstige uitslag voor ons, want we hadden geen verdacht zieke kippen binnen ons bedrijf. Maar je weet het natuurlijk nooit zeker voordat je de uitslag hebt", erkent Snoek.

Onzeker
Voor de combinatieboerderij van koeien en (vrije uitloop) legkippen zijn het sowieso onzekere weken. "Al vanaf het moment dat de eerste signalen van vogelgriep naar buiten kwamen, hebben we het nieuws extra in de gaten gehouden. Onze kippen zitten inmiddels vijf weken binnen. De eieren zijn nog steeds prima geschikt voor consumptie en behouden het predikaat 'vrije uitloop', omdat we een overdekt uitloopverblijf hebben. Wel gaan de eieren nu rechtstreeks naar het pakstation in Tiel, zonder dat de vrachtwagen onderweg andere bedrijven aandoet."

Het is een van de maatregelen om de ziekte in de kiem te smoren en te voorkomen dat het een epidemie wordt. "We gaan normaal gesproken al heel hygiënisch te werk, maar hebben dat nu extra aangescherpt. Spullen die we in de schuur gebruiken, komen bijvoorbeeld niet meer buiten, en vice versa."

Niet alleen Snoek maar ook de kippen kunnen niet wachten totdat alles wat met vogelgriep te maken heeft, weer voorbij is. "Ze staan tegen het luik te pikken, omdat ze naar buiten willen. Ik hoop dat we het ergste nu gehad hebben. De laatste dagen ben ik suf gebeld door de media en allerlei mensen die ons een hart onder de riem willen steken. Dat laatste is hartverwarmend, maar aan werken kom ik bijna niet meer toe. Ik zal blij zijn als straks alles weer normaal is en de kippen weer lekker buiten rondscharrelen."

Robert van der Hek

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden