Afbeelding

Raad verwerpt vluchtelingenrapport

Algemeen 219 keer gelezen

LEKKERKERK • Een meerderheid van de gemeenteraad verzoekt het college van B en W om zich nadrukkelijk in te spannen bij een zoektocht naar kleinere locaties voor asielzoekers. Het gaat om onderkomens voor 50 tot 250 asielzoekers. Op 21 maart moet burgemeester Bruinsma zijn bevindingen in een tussenrapport overleggen.

Daarvoor werd dinsdagavond een brede motie ingediend en aangenomen. Het door het college gepresenteerde rapport over de opvang van vluchtelingen werd door de indieners als 'zeer teleurstellend' ervaren. Vooral SGP, PvdA en Pro Krimpenerwaard vonden de uitkomsten van het rapport na een inventarisatie van zes maanden ondermaats. Het bevreemdde Jan Verburg (SGP) dat de resultaten in een fors gebied van 160 vierkante kilometer zo mager waren. "Om ons heen worden in diverse gemeenten honderden asielzoekers in centra ondergebracht en wij komen als gemeente Krimpenerwaard niet verder dan het huisvesten van extra statushouders."

Verburg sprak over 'Bijbelse drijfveren' en 'barmhartigheid' om de vluchtelingen een plek te bieden in de polder. ,,Niet langer wegkijken. Het gaat ons niet om draagvlak, maar om draagkracht. Kijk eens hoe onze buurgemeente Krimpen aan den IJssel asielzoekers plaats bood. We zullen een piepklein stukje van onze welvaart moeten inleveren, maar daar ontkomen we niet aan. Opvang heeft prioriteit."

Drama
Ook Rob Geleijnse (PvdA) verzocht het college om opnieuw met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) in gesprek te gaan over kleinschalige opvang. "We kunnen ons niet terugtrekken achter de dijken. Het aantal vluchtelingen neemt slechts toe. Het drama wordt met de dag groter. We willen daarom extra statushouders opnemen om de druk op de AZC 's te verlichten."

'Meer doen' luidde ook de boodschap van Jan Dekker (CDA), Ada van Buren (Gemeente Belang Schoonhoven), Benjamin Anker (ChristenUnie) en Bert Bening (D66). "We kunnen enige weerstand verwachten van tegenstanders. Er is moed voor nodig om besluiten te nemen, maar uit oogpunt van medemenselijkheid moeten we snel handelen", vond Dekker.

Gemeente Belang Krimpenerwaard en VVD trapten op de rem. Zij meenden dat het opnemen van meer statushouders reeds een behoorlijke belasting was voor de jonge gemeente. Volgens Hamel (VVD) hoorde daar ook een financieel plaatje bij. ,,Compensatie is onzeker en gezinshereniging drijft de kosten op. Dat moet je ook in kaart brengen."

Opties
Burgemeester Tjerk Bruinsma en wethouder Dilia Blok hielden vol dat er keihard was gewerkt en diverse opties zijn doorgenomen. "Dat was een pittige klus, waarbij zorgvuldigheid was geboden. Fikszo in Lekkerkerk was in beeld, maar de eigenaar kwam er niet uit met het COA. In Schoonhoven-Noord is onvoldoende draagvlak voor het Wolfson-gebouw. Dat werd me tijdens de laatste kernenavond nog eens duidelijk gemaakt door de wijkvereniging. Inmiddels heeft het COA de minimale aantallen voor opvang bijgesteld. Dat schept wellicht meer mogelijkheden."

Het college trachtte het rapport als leidraad te gebruiken, maar daar gingen de raadsleden niet mee akkoord vanwege de grote verschillen met hun voorstel. Op 21 maart zal Bruinsma de raad informeren over de nieuwe stappen en het kostenplaatje. De lijst met mogelijke locaties blijft voorlopig geheim om maatschappelijke onrust te voorkomen.

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Ronde van Lekkerkerk viert diamanten jubileum: 'In al die jaren iets moois neergezet' Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe editie oogst- en streekmarkt 'Proef de Krimpenerwaard' bij Streekmuseum Nieuws 15 uur geleden
• Familie Verwoerd.
ESSO-tankstation Lekkerkerk in andere handen: 'Zullen de 'pomppraatjes' gaan missen' Nieuws 16 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden