• Het monumentale 'Zeldenrust'.
• Het monumentale 'Zeldenrust'. Foto: Floris Bakker

Niet iedereen enthousiast over plan Zeldenrust

Algemeen 2.191 keer gelezen

BENSCHOP • Een plan voor de bouw van ruim zestig woningen en renovatie van landhuis Zeldenrust bij Benschop-dorp kan niet bij iedereen op enthousiasme rekenen. "Dit is een aantasting van het open polderlandschap."

Ze waren nogal verrast, enkele omwonenden van Zeldenrust. Plots lag er een plan op tafel om het verpauperde landhuis uit 1850 op te knappen en 66 woningen te bouwen op het erachter gelegen landgoed. De nieuwbouw zou nodig zijn om de renovatie van het rijksmonument te bekostigen. "We wisten van niks", zegt Jan-Peter van Zoelen licht geërgerd. "Heel toevallig kwamen we erachter, maar ondertussen was het hele plan al gepresenteerd in een commissievergadering. Erg teleurstellend."

Stiltegebied
Ook Leo van Midden, Gerdy Hoogland en Hester Graeler zien niets in woningbouw op de beoogde locatie. "Veel te groot", vindt Graeler. "Je bouwt 66 woningen aan de rand van één van de laatste stiltegebieden in de provincie Utrecht. Dit is een unieke plek waar vogels, vleermuizen, kikkers en andere dieren in alle rust leven. Dat moet je koesteren, juist nu het Groene Hart zo onder druk komt te staan."

Voor eigenaar en bewoner Jan van Bruchem biedt het plan van de Schoonhovense projectontwikkelaar Arjan Verstoep een mooie oplossing voor een probleem waar hij al jaren mee worstelt. Door gebrek aan opvolging heeft zijn agrarisch bedrijf op het landgoed geen toekomst meer. Het landhuis zelf verkeert in zo'n slechte staat dat het eigenlijk niet meer geschikt is om in de wonen. Renovatie is nodig, maar Van Bruchem kan de klus onmogelijk in z'n eentje bekostigen.

"We gunnen het Jan echt wel", benadrukt Van Midden. "Alleen hebben we moeite met de omvang van dit plan. Meer dan zestig woningen; dat is een hele wijk! Je begeeft je bovendien op een hellend vlak als je dit toestaat, want aan deze kant van het dorp is nog niets gebouwd. Dan is het wachten op het volgende project. Zo dreigt de groene strook tussen Benschop en Montfoort helemaal te verdwijnen."

De bouw van zoveel woningen tast volgens Hoogland de cultuurhistorische waarde van de lintbebouwing aan. Om die in stand te houden is met bewoners afgesproken om oude en vervallen schuurtjes en andere bouwsels die binnen de bestemming landelijk gebied staan af te breken. "En nu komen ze met een plan om 66 woningen te bouwen in een open poldergebied. Dat druist lijnrecht in tegen het geldende bestemmingsplan. Dit hele plan is een aanslag op het open polderlandschap."

Achterstand
Niets ligt nog vast, zo benadrukte wethouder Gerrit Spelt tijdens een informatiebijeenkomst in Dorpshuis XXL. De omwonenden geloven er weinig van. Van Zoelen: "Omdat we niet bij de hele planvorming betrokken zijn geweest staan we al op achterstand. Spelt pareerde alle kritiek, onder meer op de ontsluiting van de te bouwen wijk. Argumenten voor het plan werden juist uitvergroot. Zo zou er een tekort zijn aan woningen voor starters en ouderen in Lopik. Als dat zo is, waarom bouw je dan woningen hier en voor die prijs? Ruim twee- en-een-halve ton voor een huis kan geen starter betalen."

Het liefst willen de omwonenden met de projectontwikkelaar om de tafel, om te werken aan een nieuw plan dat past bij de omgeving en tegelijkertijd binnen het huidige bestemmingsplan valt. "Dat laatste is voor ons ontzettend belangrijk", benadrukt Hoogland. "Die grens is er niet voor niets. Dat maakt Benschop zo uniek."

Reactie
Architect/projectontwikkelaar Arjan Verstoep staat open voor een gesprek. "Er is nooit sprake geweest van geheimhouding; we zijn vanaf het begin transparant. Het is aan de politiek gepresenteerd en ook direct omwonenden zijn geïnformeerd."

Hij benadrukt dat het gaat om een concept-plan, dat alle procedures nog moet doorlopen. "Waarschijnlijk dienen we het over enkele maanden bij de gemeente in, waarna men nog alle kans heeft om eventueel bezwaar te maken."

Verstoep zegt ook vele positieve reacties te hebben ontvangen. "Enkele tientallen, vooral mensen die er graag willen gaan wonen. Het plan voorziet in een behoefte."

Floris Bakker

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden