• De restanten van de timmerwerkplaats van Van Dalen. Foto: Bert Bons
• De restanten van de timmerwerkplaats van Van Dalen. Foto: Bert Bons

Timmerbedrijf Van Dalen uit Papendrecht wil graag herbouwen op uitgebrande locatie

Algemeen 1.894 keer gelezen

PAPENDRECHT • Op de puinhopen verrijst een nieuwe werkplaats van timmer- en onderhoudsbedrijf Van Dalen. Dat plan ligt klaar, enkele dagen na de verwoestende brand.

Ruim een uur duurde de brand vrijdagochtend in timmer- en onderhoudsbedrijf Van Dalen aan de Kraaihoek 40 in Papendrecht. Die dag om half acht had het personeel koffie gedronken en daarna waren eigenaar Aart van Dalen, zijn zoon Bram, Teus Donk en een leerling-timmerman op pad gegaan naar verschillende klussen.

"Normaal gesproken zou ik daar gebleven zijn, omdat we de laatste tijd veel binnenwerk hebben, maar nu moest ik toevallig met Bram ergens een gootlijstje repareren", blikt Teus Donk terug. "In eerste instantie heb ik er vreselijk van gebaald dat ik er juist nu niet was. Ik wist waar alle blussers stonden."

"Maar later hoorde ik van de brandweerlieden dat het maar beter was dat er niemand in het pand was. Want het vuur had zich overrompelend snel verspreid."

Niet laten overslaan
Na de eerste melding om iets voor acht uur was al snel duidelijk dat het een uitslaande brand was en dat de inzet van de brandweer zich moest richten op het beschermen van de omliggende panden. Dat laatste lukte op het nippertje. De stoom kwam van de gevel van de buren.

De oorzaak van de brand is niet bekend en zal waarschijnlijk nooit meer achterhaald kunnen worden. Teus: "Als ze dat hadden willen weten, hadden ze het pand gecontroleerd moeten slopen, maar dat is niet gelukt."

Lede ogen
"Het was moeilijk om te zien; we stonden erbij en keken ernaar. We steken liever de handen uit de mouwen dan dat we met lede ogen moeten zien hoe een levenswerk verloren gaat. Een stuk historie zijn we kwijt, maar het vakmanschap en het werk wat we gedaan hebben, is niet verloren gegaan en zal doorgaan. Het is vreselijk van het pand, maar we zijn dankbaar dat we er allemaal nog zijn. Dankbaar naar God."

Steun
De eigenaar en werknemers van het familiebedrijf, dat een lange historie kent in Papendrecht, hebben tijdens de brand en in de dagen erna veel steun gekregen uit hun omgeving. Veel mensen kwamen langs tijdens het nablussen, want het nieuws van de brand had zich snel verspreid door het dorp.

Ook burgemeester Moerkerke kwam vrijdag, tijdens het nablussen, de betrokkenen een hart onder de riem steken. Nu, enkele dagen later, staan er bloemstukken voor de deur bij het huis van de familie Van Dalen, iets verderop aan de Kraaihoek, en zijn er vele kaarten bezorgd.

Doorgaan
Een dag na de verwoestende brand heeft Aart van Dalen samen met zijn personeel de beslissing genomen om door te gaan. Maandag werden de eerste bestellingen voor nieuwe machines geplaatst. "We hebben van diverse kanten tijdelijke huisvesting aangeboden gekregen. We zijn blij dat we terecht kunnen in het pand van aannemersbedrijf Hooikaas aan de Ketelweg."

Intussen gaat het werk ook 'gewoon' door. Veel afspraken kunnen nagekomen worden, doordat het gereedschap in de busjes niet verloren is gegaan.

Afhankelijk van de snelheid waarmee de taxateurs en verzekeraars hun werk kunnen doen, zal er op dezelfde plek aan de Kraaihoek 40 een nieuwe timmerwerkplaats van Van Dalen komen. "Iedereen in de buurt wil dat graag, ook de buren. Voor veel mensen was de loods een plaats om even een praatje te komen maken of een stukje hout te zagen. We werden daarom gekscherend weleens een sociale werkplaats genoemd. Daarom zou herbouw fantastisch zijn", besluit Teus Donk.

Bert Bons

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• CDA-lijsttrekker Tom Berendsen.
Tom Berendsen, CDA-lijsttrekker voor Europese verkiezingen, bezoekt maritieme maakindustrie in Alblasserwaard en Drechtsteden Zakelijk 3 mei, 07:35
Afbeelding
Streekomroep 56 nieuwe naam samenwerkende lokale omroepen in Drechtsteden en Alblasserwaard Nieuws 2 mei, 17:00
Afbeelding
Streekomroep 56 nieuwe naam samenwerkende lokale omroepen in Drechtsteden en Alblasserwaard Nieuws 2 mei, 13:14

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden