Erik de Groot uit Almkerk.
Erik de Groot uit Almkerk.

Almkerker organiseert EK boomklimmen

Algemeen 638 keer gelezen

ALMKERK • Het zijn drukke dagen voor Erik de Groot. Als voorzitter van Nationale Kampioenschappen voor Boomverzorgers (NKB) is de 44-jarige Almkerker mede verantwoordelijk voor het Europees kampioenschap boomklimmen dat op zaterdag 24 en zondag 25 juni in het Worpplantsoen in Deventer plaatsvindt.

Ja, EK boomklimmen. Voor menigeen zal het niet als muziek in de oren klinken maar voor een boomverzorger hoort het boomklimmen tot zijn vak en waarom zou je er ook niet een wedstrijd aan kunnen koppelen. "De wedstrijden boomklimmen bestaan al tientallen jaren. Een NK en een EK is ook al vele jaren een vast gegeven", vertelt Erik de Groot.

Zelf is hij al een jaar of zeven 'organisatorisch kartrekker'.

Vijf onderdelen
"We hebben tijdens de wedstrijd vijf onderdelen", legt de Almkerker, die zelf uiteraard van professie boomverzorger (EDG Boomverzorging Almkerk) is, uit. "Dat zijn Workclimb, Throwline, Footlock, Speedclimb en Rescueclimb. Deze vijf onderdelen komen in de voorrondes aan bod. De besten gaan dan door naar de finale op zondag en mogen de Masterclimb uitvoeren."

Op het EK in Deventer zullen ongeveer 60 deelnemers uit heel Europa deelnemen. Uiteindelijk wordt er één heer en één dame tot kampioen van Europa gekroond. De deelnemende Nederlanders hebben zich via voorronden onlangs in Rotterdam kunnen plaatsen. "Een kampioenschap trekt best wat toeschouwers. Tot snel drie tot vijfhonderd belangstellenden", licht De Groot toe.

Of hij zelf ook nog eens tot de deelnemers gaat behoren? "Misschien volgend seizoen", geeft De Groot prijs. In het Land van Heusden en Altena zullen niet snel wedstrijden op het huidige niveau kunnen plaatsvinden. "Hier hebben we geen bomen van 25 meter hoog. Dat zal dus niet zo gemakkelijk gaan lukken." Uit de streek zullen zich geen klimmers meten op het naderende EK. "Ik weet dat er wel enthousiastelingen zijn die aan boomklimmen doen", aldus De Groot.

http://kpb-isa.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden