Afbeelding

Groot deel basisscholen Heusden en Altena staakt 27 juni

Algemeen 506 keer gelezen

REGIO • Leerkrachten in het basisonderwijs maken zich grote zorgen over de toekomst van het onderwijs en daarom voeren ze dinsdag actie.

Veel scholen in Nederland, maar ook in de regio zullen een uur later opengaan dan normaal. "Op 27 juni mogen de leerlingen een uur later komen om aandacht te vragen voor de werkdruk en de ongelijkheid tussen VO en PO in salaris", legt Hennie Schermers, directeur van basisschool Waardhuizen (onderdeel van De Stroming), uit.

Een groot deel van de scholen in de omgeving doet mee aan de staking en hebben gezamenlijk een brief aan ouder en verzorgers opgesteld. Daarin staat uitgelegd waarom directies en besturen het belangrijk vinden om mee te doen aan de actie: "Leerkrachten van basisscholen maken zich ernstig zorgen over de toekomst van het onderwijs en de toekomst van uw kinderen. Ook de schoolbesturen delen de zorgen van hun leerkrachten."

Wim Marinissen van De Morgenster in Sleeuwijk staat achter de actie: "Soms moet je je tanden laten zien om iets te bereiken."

Petitie
Basisschool De Fonkelsteen in Zaltbommel, ook deelnemer aan de staking, vraagt ouders om 27 juni namens De Fonkelsteen naar Den Haag te gaan. Ook dat is onderdeel van de actie: van iedere school wordt geprobeerd om een leerkracht en een ouder af te vaardigen om een petitie te overhandigen aan premier Mark Rutte.

"Voor de toekomst van het mooiste vak van de wereld, de toekomst van het onderwijs in het algemeen, maar vooral voor de toekomst van hele generaties kinderen!"

Werkdruk
In de brief die door deelnemende scholen is rondgestuurd staat te lezen dat de leerkrachten, maar ook besturen, zich grote zorgen maken over de enorme werkdruk. Dat, en de lage salarissen, hebben er volgens hen voor gezorgd dat er in de afgelopen jaren veel leerkrachten zijn gestopt en dat er te weinig leerkrachten zijn bijgekomen.

"Dit heeft als gevolg dat we nú al kampen met een lerarentekort dat in de aankomende jaren schrikbarend zal gaan groeien. Ook is de bekostiging voor leermiddelen en schoolgebouwen structureel te laag."

De genoemde problematiek is al onder de aandacht gebracht van de politiek. "Helaas heeft dit nog niet geleid tot enige verbetering. Niks doen is echter geen optie. Het is vijf voor twaalf!"

Niet staken
Niet alle scholen in het Land van Heusden en Altena en de Bommelerwaard doen overigens mee aan de landelijke actie. Interim-directeur Gert Tissink van de Willem van Oranjeschool verwacht geen actieve deelname: "We respecteren uiteraard het middel van een staking, maar wij vinden het niet zo passend bij onze identiteit en achterban. Wij realiseren ons dat de overheid keuzes moet maken."

De Brakelse school met de bijbel zal dan ook niet een uur later opengaan. "Maar we informeren de ouders wel over onze zorgen. Die gaan overigens niet alleen over de werkdruk en het salaris, maar ook over de problemen die wij ondervinden met de Wet werk en zekerheid en de bekostiging van de huisvesting", geeft Tissink aan.

Directeur Geuze van de Ds. Joh. Groenewegenschool in Werkendam kiest er ook voor om met zijn school niet mee te doen aan de acties. "Vanuit onze levensbeschouwing kunnen en willen we acties als stakingen niet steunen. Bovendien zijn de leerlingen en de kwaliteit van het onderwijs als eerste de dupe, evenals de ouders en het schippersinternaat die een extra dag de kinderen thuis hebben."

Overigens ontkent Geuze de problemen niet en beaamt hij dat de werkdruk in het onderwijs hoog is, maar hij denkt dat staken geen oplossing is.

De petitie die aan premier Rutte wordt aangeboden is te ondertekenen op: www.pofront.nl

Marjo van Andel

Eindredacteur Het Kontakt-Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden