Dirk-Jan (rechts) vindt het vooral leuk om te zien dat de kinderen in Kameroen lol hebben in het sporten.
Dirk-Jan (rechts) vindt het vooral leuk om te zien dat de kinderen in Kameroen lol hebben in het sporten.

Sleeuwijker brengt korfbal naar Kameroen

Algemeen 743 keer gelezen

SLEEUWIJK • Een balletje kan raar rollen. Dirk-Jan Drost weet er, met het oog op 'zijn' sport korfbal, letterlijk alles van. Maar ook figuurlijk kan hij erover mee praten.

Want juist de passie en gedrevenheid van de Sleeuwijker voor korfbal brachten hem onlangs voor de derde keer naar Kameroen.

Dirk-Jan speelt al jaren korfbal en verzorgt ook trainingen, onder andere bij SKV. Eerder speelde hij bij een team in Krimpen aan den IJssel.

"Een korfbalvriend uit Krimpen vertelde over een collega waarmee hij naar Kameroen zou gaan, Leopold Foussom, een handbalinternational uit Kameroen die via zijn sport in Frankrijk en later in Nederland belandde. Deze man, die door zijn sportcarrière een bepaalde status heeft in het land, zet echt alles opzij voor de Stichting Bafang Kids Steun die hij oprichtte om de kinderen in het dorp en de omgeving iets extra's bieden. Deze stichting, met nu vijf mensen in dienst, verzorgt het bewegingsonderwijs op zowel basis- als middelbare scholen in de omgeving van Bafang. Dat bewegingsonderwijs bestond er vroeger eigenlijk alleen uit dat de kinderen naar buiten werden gestuurd met een bal."

Aanstekelijk
Nadat Dirk-Jan in contact was gekomen met Leopold, begon het te kriebelen. "Het enthousiasme van Leopold, was zo aanstekelijk. Bovendien was er in het jaar dat die vriend een introductiecursus korfbal had gegeven ook een korfbalbond in Kameroen opgericht, ACK Korfball. Dat was in 2012 en het idee was om een jaar later opnieuw iets te organiseren. Toen dacht ik: ik kan erheen en met mijn sport iets betekenen, waarom zou ik het eigenlijk niet doen? We proberen er sportdocenten op te leiden, ieder vanuit zijn eigen achtergrond. In mijn geval is dat korfbal, maar ook hockey, badminton, karate en handbal komen bijvoorbeeld aan bod."

Toen Dirk-Jan in 2013 voor het eerst in Kameroen kwam, was de korfbalbond net opgericht. Inmiddels wordt er in vier regio's korfbal gespeeld. "Korfbal was niet zo bekend. Het was voor hen al bijzonder om een sport met jongens en meiden tegelijk te spelen. De hiërarchie in Kameroen is toch anders dan hier." Dat korfbal steeds meer op de kaart komt te staan in Kameroen, bewijst ook de laatste reis die de Sleeuwijker naar het Afrikaanse land maakte. Op uitnodiging van het IKF, de internationale korfbalfederatie, heeft Dirk-Jan in de hoofdstad Yaoundé eind april een verdieping gegeven op een eerdere trainingscursus.

Mentaliteitsverandering
Stichting Bafang Kids Steun richt zich vooral op sporten, maar hoopt op die manier meer te bereiken.

"Met sport willen we eigenlijk een mentaliteitsverandering in gang zetten. De mensen discipline aanleren, leren samenwerken. Twee keer per jaar gaan er vrijwilligers van de stichting naar Kameroen en dan zijn er ook diverse activiteiten. In mei is er de mini-olympiade waaraan alle scholen uit de omgeving van Bafang meedoen. Er worden clinics gegeven op scholen en aan het einde wordt er een toernooi gehouden waaraan wel duizend tot 1500 kinderen meedoen. In de zomer duurt de reis wat langer, deze zomer gaan er zelfs negen vrijwilligers die kant op. Tijdens deze weken wordt er 's morgens bijvoorbeeld les gegeven of geknutseld en de middagen staan dan in het teken van sport. Zo zijn de kinderen even van huis weg en zijn ze toch lekker bezig."

Naast de aandacht voor sport, probeert Stichting Bafang Kids Steun het leven van de kinderen verder te verbeteren. Zo is er een sponsorplan waarbij een kind voor 120 euro per jaar ondersteund wordt, zodat het naar school kan. Een grote wens van de stichting is om binnen tien jaar over een eigen gebouw en sportvelden te beschikken. "Nu gebruikt de stichting nog velden van scholen en daarover moeten steeds nieuwe afspraken gemaakt worden."

Dirk-Jan heeft de mensen in Kameroen inmiddels al van alles geleerd over de sport korfbal. Maar zelf heeft hij ook het nodige van de reizen opgestoken. "Ik vind het sowieso mooi dat ik zelf wat kan doen en dat ik het allemaal zie groeien. Ik heb inmiddels wel geleerd om te improviseren, de betrekkelijkheid te zien. Zie dat het echt niet nodig is dat er op twee kinderen één bal is. In Bafang delen ze vier palen en vier ballen met 120 kinderen. En daar zijn ze superblij mee. Maar het allerleukste is toch wel om de kinderen plezier te zien hebben."

http://www.bafangkids.org

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden