Wethouder Renze Bergsma opent de foto-expositie over pleegzorg.
Wethouder Renze Bergsma opent de foto-expositie over pleegzorg. Foto: Teus Admiraal

Expositie in Werkendam vraagt aandacht voor tekort aan pleeggezinnen

Algemeen 270 keer gelezen

WERKENDAM • Juzt Pleegzorg wil met een foto-expositie op het gemeentehuis in Werkendam aandacht vragen voor het tekort aan pleeggezinnen.

Kinderen van alle leeftijden, die een oproep doen voor een stabiel en veilig gezin voor hun leeftijdsgenoten die niet thuis kunnen wonen. Met deze reizende foto-expositie hoopt Juzt Pleegzorg meer pleeggezinnen aan zich te binden. Juzt begeleidt ruim 570 pleeggezinnen in de regio West-Brabant. In heel Brabant is er een wachtlijst van 100 kinderen, vertelt Mieke Jorissen van Juzt. "Wil je een goede match maken, dan heb je per kind vijf gezinnen nodig. Niet ieder kind gedijt in een druk gezin, soms is juist een rustige omgeving belangrijk voor een kind. Zo zijn er diverse belangrijke overwegingen om tot een goede match te komen."

In oktober is Juzt in Breda gestart met de expositie. Alle negentien gemeenten in het West-Brabantse verzorgingsgebied - van het Land van Heusden en Altena tot Tholen - werden aangeschreven of ze de foto's zouden willen tentoonstellen.

Afgelopen woensdag gaf de Woudrichemse wethouder Renze Bergsma de opening op het Werkendamse gemeentehuis een officieel tintje. De geportretteerde kinderen zijn zelf géén pleegkinderen, legt Jorissen uit. "Zij helpen mee aan de campagne om nieuwe pleegouders te zoeken. Belangrijk is dat je een warm hart hebt en een kind een goede en veilige gezinssituatie kan bieden."

Aanmelden
In principe kan ieder gezin zich aanmelden bij Juzt, of je nu alleenstaand of getrouwd bent, dat maakt niet uit. Na de aanmelding en een intake gesprek kun je starten met een zorgvuldig voorbereidingsprogramma, zegt Jorissen. "Er komt een justitiële screening en we kijken of mensen een stabiele plek kunnen bieden aan het kind. Daarnaast moeten pleegouders bereid zijn om goed samen te werken met Juzt én met de ouders van het kind. Want die blijven in beeld." In de afgelopen jaren is het aantal kinderen dat gebruik maakt van pleegzorg verdubbeld en nieuwe gezinnen blijven hard nodig.

Mensen die overwegen om pleegouder te worden kunnen op woensdag 30 mei een informatieavond in Werkendam bezoeken. Pas dan kun je eigenlijk beslissen of pleegzorg echt bij je past. "Deze bijeenkomst geeft een duidelijk beeld van wat pleegzorg in houdt", aldus Jorissen.

Supergewoon
De foto-expositie vat het cv van een mogelijk pleeggezin goed samen: 'Supergewone pleegouders'. "Ieder kind heeft recht op een veilige plaats, maar dat is helaas niet altijd even vanzelfsprekend." Er zijn verschillende vormen van pleegzorg, zoals deeltijd, voor een langere periode of voor een kort verblijf. Tijdens de informatieavond zal een pleegouder ook vertellen over de praktijk.

Pleegzorg is er voor kinderen die tijdelijk door omstandigheden niet thuis kunnen wonen. Ze verblijven dan voor kortere of langere tijd in een pleeggezin. Vaak zijn dat mensen uit hun directe omgeving, bijvoorbeeld familie, vrienden of bekenden van school of sportclub.

"Pas als dat niet lukt, wordt gezocht naar een plekje in een 'vreemd' gezin", schrijft Juzt op haar website. En: "Doelstelling is dat het kind tijdelijk in een veilige en stabiele omgeving wordt opgevoed. In een zo natuurlijk mogelijke gezinssituatie, waardoor het de kans krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Het is wenselijk dat de kinderen of de jongeren, waar mogelijk, contact blijven houden met de biologische ouders." Een match tussen kind en pleeggezin wordt dan ook 'heel zorgvuldig' voorbereid, blijkt verder uit het verhaal van Jorissen. "We kijken altijd vanuit het belang van het kind."

De expositie is nog de gehele maand mei te bezichtigen in het gemeentehuis van Werkendam. Dinsdagavond 30 mei is er een informatieavond over pleegzorg, van 20.00 tot 22.00 uur, eveneens in het gemeentehuis in Werkendam.

http://www.juzt.nl/pleegzorg

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden