Afbeelding
Foto: Gemeente Waalwijk

Dorpsraden: 'Gemeente Waalwijk is nu aan zet'

Algemeen 318 keer gelezen

DRONGELEN • De dorpsraden van Drongelen, Eethen en Genderen hebben de gemeente Waalwijk opnieuw gevraagd rekening te houden met hun zorgen bij de aanleg van een insteekhaven langs de Bergsche Maas.

Donderdagavond was een afvaardiging van de dorpsraden, die inmiddels ook kunnen rekenen op de steun van de raden uit Babyloniënbroek en Meeuwen, in Waalwijk te gast om de politiek nog maar eens te wijzen op de bezwaren tegen o.a. licht- en geluidsoverlast en horizonvervuiling voor de bewoners van de overkant.

Goed gevoel
"Ik heb de indruk dat onze boodschap heel goed is overgekomen", zegt Gerwin Vos namens de dorpsraad van Drongelen. "Ik kijk er met een goed gevoel op terug." Waalwijk wil op de plek van de huidige jachthaven een insteekhaven aanleggen, waar grotere containerschepen (klasse V) kunnen overslaan. "De haven van Waalwijk is bedoeld als centrale schakel in Midden-Brabant voor de handeling en doorstroom van goederen vanuit Rotterdam, Antwerpen en het Europese achterland", schrijft de gemeente op de website.

Risico's te hoog
Een eerste aanbestedingsronde - een zogenoemde DBFMO-aanbesteding, waarbij de verantwoordelijkheid voor het ontwerp, de bouw, het onderhoud en de grond bij één partij ligt - leverde echter niks op. De betrokken partijen vinden de risico's te hoog en de beschikbare vergoeding te laag.

Nu wil verantwoordelijk wethouder Ronald Bakker (VVD) terug naar een reguliere aanbesteding, die mogelijk in delen wordt opgeknipt. "De gemeente Waalwijk is nu aan zet om onze aandachtspunten te borgen", vindt Vos. "Een passende invulling zou bijvoorbeeld zijn om per (deel-)aanbesteding voor te schrijven met welke aandachtspunten, of categorie van aandachtspunten, in de aanbesteding rekening moet worden gehouden."

De Aalburgse wethouder Wijnand van der Hoeven kaart de zorgen deze week tijdens een ambtelijk overleg nogmaals aan bij zijn collega uit Waalwijk. Bakker geeft aan dat er voldoende aandacht van de gemeente is voor de omgeving waarin de haven gebouwd wordt. Hij heeft dat de dorpsraden van Drongelen, Eethen en Genderen toegezegd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Vroeg maaien helpt de natuur op dijken, oevers en bermen.
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws gisteren
• Adriaan de Jong en Karina Boevé.
Komt er een natuurbegraafplaats in Altena? Als het aan AltenaLokaal ligt wel Nieuws gisteren
• De politieagenten doen aangifte tegen de man uit Nieuwendijk.
40-jarige man uit Nieuwendijk mishandelt twee politieagenten, nadat hij een waarschuwing krijgt 112 25 apr, 14:18

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden