De Sleeuwijkse Caroline (tweede van links) zal 8 maart koningin Máxima ontmoeten.
De Sleeuwijkse Caroline (tweede van links) zal 8 maart koningin Máxima ontmoeten.

Sleeuwijkse 'SuperMom' gaat Máxima ontmoeten

Algemeen 1.118 keer gelezen

SLEEUWIJK • Naast koningin is Máxima natuurlijk ook gewoon moeder. Misschien dat ze daarom graag de bijeenkomst van Single SuperMom bij wil wonen?

Een beetje nerveus is Caroline Fehring uit Sleeuwijk stiekem wel. Als een van de gezichten van stichting Single SuperMom zal zij 8 maart, Internationale Vrouwendag, oog in oog staan met koningin Máxima. "Spannend, maar ik ben vooral heel erg trots dat we dit hebben bereikt. Dat we op deze manier Single SuperMom echt goed op de kaart kunnen zetten en verder uit kunnen groeien."

Tijdens de bijeenkomst van stichting Single SuperMom in Amsterdam zal koningin Máxima het startsein geven voor de trainingen Empowerment die de stichting heeft ontwikkeld. Maar dat is niet het enige dat die dag gaat gebeuren, legt Caroline uit.

Gesprekken
"Er zullen rondetafelgesprekken gevoerd worden met wethouders uit gemeenten waar wij inmiddels mee samen werken. Er zullen moeders op het podium hun verhaal doen, zeg maar ervaringsgesprekken. We willen ook de diversiteit in de groep laten zien: vrouwen van diverse nationaliteiten, verschillende geloven. Dat is bij ons echt geen issue: moeder zijn we allemaal. Alleen single moeders in Amsterdam hebben hele andere ervaringen dan alleenstaande moeders in deze regio, daarin zit echt een groot verschil. Het belangrijkste voor de moeders is dat zij 8 maart kunnen bespreken waar zij tegenaan lopen. Veel mensen hebben daar geen idee bij."

Het draait deze dag natuurlijk om de single moeders, en vaders. Maar er zijn naast wethouders en koningin Máxima ook vertegenwoordigers aanwezig van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OC&W), Kinderhulp en bijvoorbeeld de Rabobank Foundation.

"Eigenlijk iedereen die wij als organisatie nodig hebben, maar die ook inzien dat wij de single moeders kunnen bereiken. Dat horen we inmiddels van enkele, grote gemeenten, waar we mee samenwerken: dat wij de doelgroep wèl bereiken, terwijl zij daar moeite mee hebben."

Vrijwillige basis
De aandacht die Single SuperMom 8 maart hoopt te krijgen, kan zij goed gebruiken. Want alles wat de stichting doet, gebeurt met hulp van subsidies en donaties. En op vrijwillige basis. "Daarom is het zo geweldig dat de koningin komt. Dat is echt een boost voor de stichting." Het is overigens niet zo dat de stichting een uitnodiging verstuurde naar het Koninklijk Huis. "Het ministerie van OC&W vroeg hoe wij het zouden vinden als koningin Máxima onze bijeenkomst bij zou wonen. Nou, dat is een aanbod dat je niet kan en wil afslaan natuurlijk."

De Empowerment trainingen waarvoor koningin Máxima het startsein gaat geven, liggen in het verlengde van wat Single SuperMom al doet.

"Ons motto is 'ontmoet, verbind, versterk'. Door moeders, voor moeders. Zo is er een besloten Facebookgroep waar moeders elkaar vinden, tips delen, helpen en ontmoeten. Maar we willen de moeders die bijvoorbeeld in de bijstand zitten, ook weer terug in de maatschappij krijgen. Daar hebben we al diverse trainingen en workshops voor en daar komen nu de Empowerment trainingen bij. Dat zijn online trainingen, gegeven door professionals. Die trainingen zijn heel divers: van 'manager mama' en 'de rol van je ex' tot werkgerelateerde trainingen. Het voordeel van deze trainingen is dat moeders ze thuis op een tijdstip kunnen volgen dat hen uitkomt. Er zijn namelijk genoeg moeders die geen netwerk hebben en voor wie het regelen van opvang voor de kinderen dus lastig is."

Volgens Caroline is het belangrijk dat alleenstaande moeders de arbeidsmarkt weer op gaan.

"Een deel van de single moeders werkt niet, bijvoorbeeld omdat ze hun school niet af hebben gemaakt, altijd voor de kinderen hebben gezorgd en daardoor een gat in hun cv hebben of omdat werkgevers huiverig zijn een alleenstaande moeder aan te nemen. Veel van hen zitten in de bijstand. Maar iedere moeder heeft dromen en doelen. Voor hun kinderen, maar ook voor zichzelf. Al die vrouwen, en mannen, zijn al sterk. Een single ouder voelt de druk immers alleen, heeft ook de nodige emotionele issues. Single ouders hebben een rugzakje. En dan is het heel belangrijk om de kracht in jezelf terug te vinden. Single SuperMom helpt hen om weer zelfredzaam te zijn, om weer te participeren in de maatschappij. Dan keert de eigenwaarde terug, zijn ze trots op zichzelf. En dat stralen ze weer uit naar hun kinderen."

Marjo van Andel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden