• V.l.n.r. Egon van Erven, John Leijdekkers en Anita Sørensen.
• V.l.n.r. Egon van Erven, John Leijdekkers en Anita Sørensen. Foto: Janneke Boogaard

Scholen maken werk van muziekonderwijs

Algemeen 340 keer gelezen

maasdriel • De basisscholen in Maasdriel gaan muziekles een meer structurele plek geven in het onderwijs. Met steun in de rug van het rijk en de gemeente.

'Impuls muziekonderwijs', zo heet de regeling die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in 2015 in het leven riep. Basisscholen kunnen - afhankelijk van het aantal leerlingen - voor drie schooljaren 10.000 tot 20.000 euro krijgen van het ministerie. Daar zitten heel wat voorwaarden aan. Zo moeten scholen in die periode leerkrachten trainen om vervolgens het muziekonderwijs zelf op te kunnen pakken, is samenwerken met een professionele muziekschool en lokale verenigingen een must en moeten ook andere partijen flink in de buidel tasten voor een bijdrage.

Egon van Erven en John Leijdekkers, de directeuren van respectievelijk De Meidoorn in Kerkdriel en de Deken Wehmeijerschool in Velddriel, lieten zich hier niet door weerhouden. Ze hebben er nu bijna één schooljaar opzitten met de subsidie en zijn razend enthousiast. Leijdekkers: "We werken samen met Main Music School. Daarnaast heeft fanfare La Harpe bij ons op school workshops gegeven, waarna de kinderen een instrument mochten kiezen. Na tien lessen hebben ze een schoolconcert gegeven, echt mooi om te horen wat ze in zo'n korte tijd al hebben geleerd."

Voorheen waren er ook wel projecten tussen scholen en muziekverenigingen, maar dan meer ad hoc. "Nu willen we het echt integreren in het onderwijs", zegt Van Erven. "Het eerste jaar geeft de docent van Main Music School les op school, het tweede jaar coacht hij de leerkracht en het derde jaar doet de leerkracht het zelf. Er zijn tegenwoordig geweldige nieuwe lesmethodes, waarbij kinderen bijvoorbeeld ook leren digitaal muziek te maken. Het geeft ons als team energie als we hen zo bezig zien."

Vanaf het begin zijn ook de andere basisscholen in Maasdriel betrokken. Niet iedereen lukte het meteen om aan te haken. "Het vraagt ook veel inzet van je team", weet Leijdekkers. Inmiddels hebben de meeste Maasdrielse basisscholen de rijkssubsidie aangevraagd. De pioniers Van Erven en Leijdekkers staan hen met raad en daad terzijde, en zorgen in overleg voor een goede verdeling van de gemeentelijke bijdrage. "Het budget werkt echt als een vliegwiel", constateert Van Erven tevreden.

Ook de gemeente Maasdriel zit vanaf het begin aan tafel. Voor cofinanciering was in eerste instantie geen budget, maar inmiddels wel. Wethouder Anita Sørensen: "De gemeenteraad heeft drie keer 11.000 euro beschikbaar gesteld, voor 2017, 2018 en 2019. We ondersteunen het initiatief van de scholen van harte; het past precies in onze visie 'krachtige kernen', waarbij we inwoners stimuleren om samen te werken."


Janneke Boogaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden