Afbeelding

Veel basisscholen in regio sluiten deuren op landelijke stakingsdag

Algemeen 1.467 keer gelezen

regio • Veel basisscholen in de regio sluiten tijdens de landelijke stakingsdag op 5 oktober hun deuren. 

TriVia en O2A5 ondersteunen de actie. Bert van der Lee, directeur-bestuurder van O2A5: "Wij onderschrijven de doelen. De manier waarop de landelijke politiek er de afgelopen maanden mee is omgegaan verdient niet de schoonheidsprijs. Vandaar dat we besloten hebben deze dag het stakingsprotocol buiten werking te stellen, zodat de leerkrachten als ze staken gewoon doorbetaald krijgen. Verder laten we het aan de scholen zelf over hoe ze deze dag invullen."

O2A5, waaronder de openbare basisscholen in de regio vallen, heeft de directeuren opgeroepen de aanpak met hun personeel te bespreken. "Het wordt maatwerk. We hebben hen de opdracht gegeven om tijdig te communiceren met de ouders wat ze op 5 oktober gaan doen."

De Springplank
De Prinses Wilhelminaschool in Lexmond, De Springplank in Meerkerk en de Hendrik van Brederodeschool in Ameide laten al weten de deuren te sluiten op 5 oktober. 'Wij begrijpen heel goed dat dit lastig kan zijn en hebben alle alternatieven overwogen, maar we zien geen andere mogelijkheid', meldt de scholen op hun sites in een verklaring aan de ouders. 'Wij hopen dan ook op uw steun; voor de toekomst van ons mooie vak, de toekomst van het onderwijs in het algemeen, maar vooral voor de toekomst van hele generaties kinderen.'

Overleg
Bij O2A5 is er dus de ruimte om te staken. Die 'vrijheid' geeft TriVia, waaronder zestien scholen voor protestants-christelijk onderwijs in onder meer de gemeenten Zederik, Hardinxveld-Giessendam en Leerdam vallen, ook. Len de Pater, voorzitter van het college van bestuur: "Wij willen ons sterk maken voor extra financiële ondersteuning voor het basisonderwijs, onder meer om kleinere klassen, extra ondersteuning en hogere salarissen mogelijk te maken. Daarom adviseren wij onze scholen om op 5 oktober de deuren dicht te doen. Maar we bieden de leerkrachten wel de mogelijkheid om op school te zijn om de tijd te besteden aan onder meer overleg en het verwerken van de administratie. Daarmee ondersteunen we het signaal en gebruiken we tegelijkertijd deze dag om de werkdruk naar beneden te brengen."

Ook bij TriVia geldt dat de afzonderlijke scholen zelf de stakingsdag in kunnen vullen. "Met de route die we gekozen hebben, denken we tegemoet te komen aan leerkrachten die niet willen staken. De signalen die we totnogtoe binnen krijgen, is dat de meerderheid van onze scholen hierin meegaat. "

Niet passen
De christelijke basisscholen in Bleskensgraaf, Nieuw-Lekkerland, Wijngaarden, Ottoland en Goudriaan zijn op 5 oktober gewoon open. Dat vertelt Corné Egas, voorzitter van het bestuur van de vereniging Scholen met de Bijbel in de Alblasserwaard. "Wij vinden staken niet passen binnen onze cultuur. Om kinderen en ouders in problemen te brengen door te pleiten voor hogere salarissen, dat gaat wat ons betreft te ver."

Voor de goede orde: deze scholen ondersteunen wel de doelen van de staking. "Het is bijvoorbeeld volkomen onterecht dat de salarissen in het middelbaar onderwijs veel hoger liggen dan in het basisonderwijs. Ik kan daar geen enkele reden voor bedenken. We besteden deze dag hier dan ook wel aandacht aan, door middel van ludieke acties. Per school loopt dat uiteen hoe dat wordt ingevuld; niet elke school doet iets."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden