• 'Voorproefje' van Lekkerkerk Vertelt in de bibliotheek van Lekkerkerk.
• 'Voorproefje' van Lekkerkerk Vertelt in de bibliotheek van Lekkerkerk. Foto: Martijn Kuiler

Lekkerkerk Vertelt: verhalen tot leven brengen

Nieuws 588 keer gelezen

LEKKERKERK •  Elkaar verhalen vertellen, zoals dat vroeger veel gebeurde. Dat is waar het om draait bij het nieuwe initiatief ‘Lekkerkerk Vertelt’.

Het concept voor Lekkerkerk Vertelt is bedacht door Ellen Zoetmulder uit Lekkerkerk. Ze kijkt terug op de oorsprong vorig jaar oktober: “Ik woonde een verhalencafé bij van de Verhalencompagnie in Haastrecht. Het was een prachtig evenement waar vertellers op een podium zaten om persoonlijke verhalen te delen, omringd door publiek. Ik was meteen enthousiast en dacht: waarom hebben we zoiets niet in Lekkerkerk?” 

Meer dan alleen een verhalencafé
Ze begon vervolgens her en der in het dorp rond te vragen om te polsen of er interesse was voor zoiets. “Tijdens mijn zoektocht kwam ik Corney Liefting en Caroline van der Graaf tegen, beiden met ervaring bij toneelvereniging Rederijkerskamer ‘Jan Nieuwenhuyzen’. Ze waren meteen enthousiast en wilden graag meedoen, zeker vanuit hun podiumervaring. Terwijl we met elkaar in gesprek waren, groeide het idee om het meer te maken dan alleen een verhalencafé met externe vertellers. We wilden ook onze eigen vertelvaardigheden ontwikkelen en nieuwe mensen ontmoeten. Zo groeide het uit tot het volwaardige initiatief dat het nu is. En vervolgens voegde Bram Spier zich ook nog bij ons, die verschillende leuke ideeën inbracht. Financiële steun ontvangen we van het Project Burgerinitiatieven Krimpenerwaard en het Streekfonds Krimpenerwaard.”

‘Vertelspieren’ losmaken
Lekkerkerk Vertelt ging van de kant met een ‘voorproefje’ in de plaatselijke bibliotheek. Daar kwamen naast het genoemde viertal acht geïnteresseerden op af. Na een introductie door Ellen Zoetmulder namen de aspirant-vertellers deel aan twee verteloefeningen. Eerst was er een kennismakingsronde waarin open vragen werden gesteld om elkaar te leren kennen en de ‘vertelspieren’ los te maken, gevolgd door een kringverhaal waarbij iedereen om de beurt een deel van het verhaal toevoegde. 

Tussendoor bracht Corney Liefting met passie een verhaal ten gehore, terwijl haar toehoorders ademloos luisterden, gezeten tussen de boekenkasten. In de pauze werden toepasselijk ‘kletskoppen’ en ‘spraakwater’ rondgedeeld.

Verhalenmiddag op 2 juni
“Het is heerlijk om verhalen te delen en horen, zeker in een tijd waarin schermen en digitalisering de overhand hebben”, zegt Ellen Zoetmulder. “Om ze tot leven te laten komen. Het is ook waardevol om samen te oefenen met verhalen vertellen, om onze vertelvaardigheden te verbeteren en nieuwe mensen te ontmoeten. Om zo meer te horen over ons eigen dorp en om op zondag 2 juni een cultureel evenement te organiseren in de vorm van een verhalenmiddag in Amicitia.”  


Na het ‘voorproefje’ in de bibliotheek, begint Lekkerkerk Vertelt ‘echt’ op dinsdagavond 23 april met een gratis workshop verhalen vertellen, verzorgd door een professionele verteller in het Dorpshuis van Amicitia. Deelnemers krijgen daar de gelegenheid om hun eigen vertelvaardigheden te versterken: hoe bouw je een verhaal op, hoe zorg je voor spanning en hoe hou je de aandacht van het publiek vast? 

Op de dinsdagavonden 14, 21 en 28 mei wordt er onderling geoefend met vertellen: hoe een verhaal nog krachtiger gemaakt kan worden en de presentatie verbeterd. “Tijdens deze bijeenkomsten gaan we in een besloten groep onze eigen verhalen oefenen”, legt Caroline van der Graaf uit. “Om het eventueel op 2 juni - mits je het ziet zitten - bij de verhalenmiddag daadwerkelijk op het podium voor te dragen voor publiek. Voor de duidelijkheid: dat hoeft niet perse.”

Dorpsverhalen
Het thema van Lekkerkerk Vertelt is ‘Mijn dorp’. Ellen legt uit: “Met zoveel mogelijke verhalen om uit te kiezen, is het fijn om een richting te hebben. Binnen dit thema kun je een persoonlijk verhaal over Lekkerkerk delen, een herinnering ophalen die je ooit hebt gehoord of gelezen, maar ook een verhaal uit een boek halen of vertellen over een ander dorp waar je hebt gewoond. Het belangrijkste is dat het verhaal je raakt en iets met je doet.” 

Corney Liefting sluit af: “We willen hier een cultuur creëren waarin mensen elkaar verhalen gaan vertellen, net zoals vroeger. Dat zal zeker een vervolg krijgen na 2 juni, maar daar moeten we nog verder over nadenken.”

Lekkerkerk Vertelt

23 april - Gratis workshop verhalen vertellen, Amicitia, 18.30-22.00 uur.

14, 21 en 28 mei - Oefenen met vertellen, Amicitia, 19.30-21.30 uur.

2 juni - Verhalenmiddag, Amicitia, 14.00-16.00 uur.

Aanmelden kan via: lekkerkerkvertelt@dewoordentuin.nl.

Martijn Kuiler

Redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard en Het Kontakt-Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden