• 'Actiever grondbeleid om te komen tot nieuwbouw'.
• 'Actiever grondbeleid om te komen tot nieuwbouw'. Foto: 123RF.com

Woningcorporaties voelen zich gepasseerd bij opstellen Nota Grondbeleid gemeente Krimpenerwaard

Nieuws 663 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Realiseert de gemeente Krimpenerwaard zich wel wat echte sociale woningen zijn en wat daarvoor nodig is? Dat vraagt de Federatie van Woningcorporaties in de Krimpenerwaard zich af.

De Federatie -bestaande uit QuaWonen, Mozaïek Wonen en Groen Wonen Vlist-, heeft hiertoe een brief gestuurd aan de raadsfracties, die dinsdagavond bijeenkwamen om over de Nota Grondbeleid te besluiten. 

De woningcorporaties zeggen teleurgesteld te zijn dat ze bij de totstandkoming van deze nota niet betrokken zijn. 

Stapje extra zetten voor kwetsbare huurders
Federatie-voorzitter Dennis Gerlof in de brief over wat ‘echte sociale huurwoningen’ zijn: “Commerciële ontwikkelaars zullen lage kwaliteit bouwen voor de hoogste prijs die ze mogen vragen, en sneller ontruimen bij huurachterstand. Corporaties streven juist naar een goede woonkwaliteit en zetten een stapje extra voor kwetsbare doelgroepen. Geef woningcorporaties daarom voorrang bij het realiseren van sociale woningen. En stel daarnaast ook minimale eisen aan de grootte van woningen en levensloopgeschiktheid bij ontwikkelaars.”

Verder doet de Federatie aanbevelingen over prijsklassen binnen het sociale woningbouwprogramma en prestatieafspraken met de gemeente. 

Gerlof: “Wij hopen de gemeente hiermee te helpen de nodige waarborgen in te voeren voor echte sociale huur in de gemeente Krimpenerwaard’.

Verbaasd over de brief
Wethouder Ria Boere bestreed dinsdagavond dat de woningcorporaties zijn gepasseerd bij het opstellen van de nieuwe Nota Grondbeleid.

“Ik heb me eerlijk gezegd verbaasd over de brief. Wij zitten regelmatig met de corporaties om tafel, zowel op bestuurlijk als ambtelijk niveau. Waar de corporaties op doelen zijn zaken die nog geregeld moeten worden. De Nota Grondbeleid stelt hiervoor slechts de kaders. Neemt niet weg dat we dit misverstand uit de wereld gaan helpen en een nieuw gesprek aangaan.”

Meer naar maatwerk
In die nieuwe nota -die de oude uit 2017 vervangt- stelt de gemeente Krimpenerwaard een actiever grondbeleid te gaan voeren: ‘Het wordt meer maatwerk. Per ruimtelijke opgave wordt bekeken wat de juiste middelen zijn om het doel te bereiken’.

De Nota Grondbeleid werd dinsdagavond in meerderheid door de gemeenteraad aangenomen. Een verdere uitwerking op onderdelen volgt.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden