• Burgemeester Jan Luteijn neemt de petitie in ontvangst van Frits van der Heijden.
• Burgemeester Jan Luteijn neemt de petitie in ontvangst van Frits van der Heijden. Foto: John Wijntjes

Tweehonderd handtekeningen tegen speeltuinplan Oranjesingel

Nieuws 1.692 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Met de overhandiging van een petitie hebben bewoners van de Oranjesingel en omgeving hun protest tegen de komst van een nieuwe speelplek in hun buurt kracht bijgezet.

Burgemeester Jan Luteijn nam woensdagavond een envelop met daarin 200 getekende pamfletten in ontvangst van de vaste ‘buurtwoordvoerder’ Frits van der Heijden. Luteijn: “Als college zullen we de bezwaren nauwgezet bekijken en overwegen welke stappen we moeten nemen met betrekking tot de voorgestelde nieuwe speelplaats.”

Van der Heijden sprak in tijdens de gemeenteraadsvergadering. Om hem heen een volle publieke tribune met medebuurtbewoners van zes appartementenblokken aan de Oranjesingel en Lijsterstraat.

‘Beroering, angst en boosheid’
Van der Heijden beschreef een sfeer van ‘beroering, angst en boosheid’ die ontstond toen de buurt in februari via de media vernam dat de groenstrook aan de Oranjesingel overwogen werd als locatie voor een nieuwe speelplaats voor kinderen. “We stonden echter volledig perplex toen we hoorden dat eind januari hier reeds al daadwerkelijk een besluit over was genomen door het college: het realiseren van een speelplaats bedoeld voor oudere jeugd. Met als doel het verminderen van overlast bij de huidige speeltuin aan de nabijgelegen Vinkenstraat. Dit op een recentelijk aangelegd prachtig plantsoen, in een wijk zonder kinderen, omringd door ouderen, tal van traditionele bewoners en het zorgcomplex Prinsessenhof. Als buurt van de Oranjesingel en Lijsterstraat hebben we angst dat het uitgroeit tot een jongerenhangplek, met alle overlast van dien. Waar in de praktijk geen antwoord op is, alle goede bedoelingen en mooie rapporten ten spijt, dat bewijst het probleem aan de Vinkenstraat en ook elders.”

Met een spontaan opgericht actiecomité zocht de buurt de publiciteit. Van der Heijden: “Omdat we ons compleet buitenspel voelden gezet. Voor de duidelijkheid: het probleem aan de Vinkenstraat moet opgelost worden. Bewoners daar moeten gewoon van de overlast, bedreigingen en vernielingen af.” 

Hij haalde een gesprek van afgelopen week aan. “Op initiatief van de burgemeester werden we dan uitgenodigd voor een open gesprek. In dat eerste bestuurlijk contact hebben we de burgemeester en wethouder Jaarsma dringend verzocht om eerst te kijken naar andere opties voor de nieuwe speelplek, zoals herinrichting van de speelplaats aan de Vinkenstraat, het omvormen van het trapveld bij het Tuyterplein en het uitnutten van de mogelijkheden bij het Middenweteringpark. De burgemeester heeft ons gevraagd dit schriftelijk kenbaar te maken. De brief daarvoor is inmiddels op de bus gegaan.”

Om af te sluiten met: “Er is met iedereen gesproken over oplossing van het probleem in de Vogelbuurt. Deze gemeentelijke energie wordt volledig ontsierd door de bestuurlijke misser om bij de gekozen oplossing de mening van de belangrijkste belanghebbenden, namelijk de bewoners rondom de Oranjesingel, niet te betrekken. We hopen en verwachten eigenlijk ook dat die misser hersteld kan worden en er nu ook geluisterd wordt naar deze bewoners, die 200 formulieren als protest hebben getekend en die tezamen ongeveer 350 personen vertegenwoordigen.”

Leeftijdsgroep blijft onduidelijk
Saskia Bijl (Krimpens Belang) vroeg of Van der Heijden weet voor welke leeftijdsgroep de nieuwe speelplek is bedoeld. Van der Heijden “Dat is volstrekt onduidelijk. Het lijkt steeds te veranderen. In het besluit staat ‘oudere jongeren’, wat naar onze interpretatie 14-18 jaar betekent, maar vervolgens is dat bijgesteld tot 9 jaar en later weer uitgebreid naar lagere schoolkinderen.”

Sharon Tollenaar (VVD) was benieuwd of er echt helemaal geen kinderen van de juiste leeftijd in de buurt wonen waarvoor de speelplek bedoeld is. Van der Heijden: “Dat is onderzocht, maar naar onze kennis zijn er in de zes blokken met tweehonderd appartementen geen kinderen van die leeftijd. Er zijn er een paar geweest, maar zij zijn inmiddels verhuisd.”

Coen Derickx (PvdA) vroeg of er tijdens het recente gesprek termijnen zijn afgesproken voor een vervolg, waarop Van der Heijden antwoordde: “Dat was niet het geval. We wilden graag een open gesprek voeren waarin beide partijen hun standpunten konden uitwisselen.”

Martijn Kuiler

Redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard en Het Kontakt-Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden