• De leden van KDO met op de achtergrond het speciale jubileumlogo.
• De leden van KDO met op de achtergrond het speciale jubileumlogo. Foto: Herman Visser

Toneelvereniging KDO al een eeuw op de planken

Algemeen 2.221 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK • Amateurtoneelvereniging KDO in Krimpen aan de Lek viert een jubileumjaar: “We zijn na honderd jaar nog springlevend.”

KDO voert ter viering van haar eeuwfeest dit najaar (12, 13 en 14 oktober) de klucht ‘Een rits te ver’ op. Een komedie van Jon van Eerd over een camping die met sluiting wordt bedreigd. De eigenaar en zijn dochter zijn in rep en roer als een inspecteur langskomt voor een uitgebreide controle. “Hilariteit alom”, verzekert Sander van der Leeden. Hij is er even tussenuit geknepen tijdens de wekelijkse repetitie in het Cultuurhuis, om samen met mede-bestuurslid Fred Bartels de aankleding van dit bijzondere jaar voor de vereniging uit de doeken te doen. “Ik moet zo wel weer terug de zaal in om mijn tekst te oefenen. Het is een wat groter stuk dan we normaal gewend zijn, dus het is voor ons allemaal nog flink stampen geblazen.”

Mysterie Tour
De jubileumfestiviteiten beginnen deze maand met een uitje voor de eigen leden naar het Brabantse Uden, geeft voorzitter Fred Bartels aan. Om ook het dorp erbij te betrekken vermeldt het feestprogramma voor zaterdag 24 juni een Mystery Tour. Bartels: “Mensen komen dan al wandelend door het dorp verschillende taferelen uit de historie van de vereniging tegen. Bedoeld voor jong en oud. Om het nog even letterlijk een mysterie te houden, volgt er op een later moment meer informatie hierover. Ook komt er in september/oktober nog een speciale expositie over de vereniging in het Cultuurhuis.”

Bartels (73) is zelf al vijftig jaar lid van KDO. “Twee leden, Bertha Boucock en Marijke Opmeer, zijn zelfs al zestig jaar lid en die spelen nog steeds mee”, geeft Van der Leeden (44) aan, die zelf al sinds zijn achttiende aan de vereniging verbonden is. 

Hecht
KDO kenmerkt zich als een hechte club. “Een vaste kern van twintig mannen en vrouwen, waarvan de meesten al langer lid zijn. Het voelt eigenlijk een beetje als familie”, geeft Bartels aan. “We delen lief en leed onderling, waarbij we er altijd voor elkaar zijn. Naast het repeteren maken we bijvoorbeeld ook de decors met z’n allen. Iedereen is er gewoon erg bij betrokken en dat is fijn om te zien.”

Van der Leeden vult aan: “Belangrijk is de gezellige sfeer onderling en dat iedereen zich bij ons gewaardeerd voelt, zonder onderscheid te maken in acteerprestaties. Kijk, er is heus wel eens wat, maar waar het botst, lossen we dat met respect voor elkaar op. Het laagdrempelige siert onze vereniging. Iedereen die toneelspelen leuk vindt is bij ons welkom om mee te doen. In een grotere rol of een wat kleinere, dat maakt verder niet uit, belangrijk is dat het vertrouwd en comfortabel voelt.”

Vlag
Amateurtoneelclub KDO - Kunst Door Oefening - werd opgericht in 1923 onder de naam ‘Steeds Voorwaarts’. In 1925 werd dat gewijzigd naar de huidige naam. “De vereniging kwam destijds voort uit de arbeidersvereniging, gelijk met een koor”, weet Bartels uit de bewaard gebleven notulen. “De vlag die bij de naamsverandering is gemaakt hebben we nog steeds in ons bezit.”

Het opvoeren van kluchten en blijspelen staat bij KDO garant voor succes, weten de twee uit ervaring. Van der Leeden: “Dat wil ons publiek nou eenmaal. Lekker een avond lachen. Als er dan wat mis gaat of iemand is z’n tekst kwijt, gaat het helemaal los. Een wat serieuzer stuk schuwen we zeker niet of een komedie, want daarin heb je toch een wat meer menselijke rol in plaats van dat je een typetje speelt.” 

Cultuurhuis
KDO telt meer dan honderd donateurs, die het gezelschap al even trouw zijn. Tijdens uitvoeringen hebben zij gratis toegang, evenals ouderen. “Normaal gesproken spelen we twee stukken per jaar, in het voor- en het najaar.” Voor een dieptepunt in de geschiedenis van de vereniging gaat Bartels terug naar half jaren negentig. “Er waren toen nog maar zo’n acht leden, waarmee het voorbestaan aan een zijden draad hing. Dankzij een wervingscampagne is het toen gelukkig weer aangetrokken.” Voor het noemen van een hoogtepunt hoeft hij minder ver terug in de tijd. “De overstap naar het Cultuurhuis. We kwamen vanuit het Koetshuis, waar het overigens ook allemaal prima verzorgd was, maar hier kunnen we echt goed uit de voeten: licht, geluid, kleedkamers, een flink podium en niet te vergeten de hulp van de vrijwilligers van het Cultuurhuis. Top gewoon.”

KDO kan zeker nog nieuwe leden gebruiken. Van der Leeden: “Met name mannen en vrouwen in de leeftijd van 18 tot 30 jaar roepen we op om eens langs te komen tijdens onze vaste repetitieavond op dinsdag van 19.30 tot 22.30 uur in het Cultuurhuis, om te zien of het wat voor ze is. Heren zijn overigens welkom in alle leeftijdscategorieën, dus mannen: kom op!”

Martijn Kuiler

Redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard en Het Kontakt-Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden