• Juf Carmen Kroon (r) in het bijzijn van enkele collega's.
• Juf Carmen Kroon (r) in het bijzijn van enkele collega's. Foto: Dirk Molenaar

De Sterrenboom neemt afscheid van ‘kleuterboegbeeld’ Carmen Kroon

Algemeen 2.049 keer gelezen

STOLWIJK • OBS De Sterrenboom neemt afscheid van kleuterjuf Carmen. Na 45 jaar vindt ze het tijd om het stokje over te dragen. 

“Het wordt straks wel even afkicken”, schatert de nog altijd energieke Carmen Kroon (65). “Ik ben in gesprek voor vrijwilligerswerk in het Zilvermuseum en blijf voorlopig in de adviescommissie van ‘Kijk-Kunst’, een kunstprogramma voor leerlingen.” 

Invalpool
Veel ‘afzwaaiers’ komen terug in de invalpool. De vertrekkende juf staat er niet onwelwillend tegenover. “Alles beter dan een klas naar huis sturen, omdat er geen leerkracht beschikbaar is.”

Opgegroeid in Rotterdam was Carmen Kroon regelmatig met haar ouders op de camping in Chaam te vinden. “Als tiener deed ik veel recreatiewerk met kinderen. Dat ging me goed af. Van meerdere mensen kreeg ik daarom het advies om het onderwijs in te gaan. Het is de ‘KLOS’ geworden, de Kleuter Leidster Opleiding School.”

Sinds 1984 is deze opleiding samengevoegd met de Pabo. “Jammer”, vindt de kleuterjuf. “Deze kinderen zijn een speciale groep. Nu doe je pas na je studie echt ervaring op met deze leeftijdsgroep.”

Hazelmuis
Na vijftien jaar kleuterjuf geweest te zijn in Schiedam stapte Kroon over naar OBS De Sterrenboom, de voormalige Hazelmuis. Een school waar ze altijd met veel plezier heeft gewerkt. Ook zij merkt veranderingen in de tijd.

“Kleuters ‘moeten’ tegenwoordig steeds meer. Ze leren bijvoorbeeld al op jonge leeftijd Engelse woordjes en een stukje ICT.” Hierin groeide Carmen Kroon mee, maar het belangrijkste vindt ze dat kinderen zich veilig voelen op school.

Aubade
Jarenlang was Carmen Kroon de aanjager tijdens de aubade op Koningsdag. “Ze heeft dit altijd op vrijwillige basis gedaan”, licht Willar Vonk toe. Als voorzitter van de Oranjevereniging Stolwijk is hij blij dat ze altijd enthousiast de liedjes zingt met de kinderen. “We zijn de juf daarvoor dankbaar en hebben goede hoop dat een ander dit van haar overneemt. Komende Koningsdag is haar laatste optreden.”

Het afscheid van het ‘kleuterboegbeeld’ is donderdag 13 april in de school. Om 14.00 uur met een receptie voor de ouders, vanaf 16.30 uur ook voor andere belangstellenden. Voor haar collega’s heeft ze twee dagen eerder een ‘surpriseactiviteit’ in petto. “Geregeld door een oud-leerling”, gniffelt ze.

Dirk Molenaar

.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden