Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Gemeente Papendrecht wil vaccinatiegraad verhogen tegen ernstige ziektes, met name bij kinderen

Nieuws 751 keer gelezen

PAPENDRECHT • Omdat de vaccinatiegraad onder baby’s en peuters in Nederland gedaald is onder de 90 procent, wil de gemeente Papendrecht een signaal afgeven dat er meer ingeënt moet worden tegen besmettelijke ziektes.

Een ruime meerderheid van de Papendrechtse politiek nam daartoe dinsdagavond een amendement aan, die was ingediend door CDA, GroenLinks, ChristenUnie en de VVD. Ook Papendrechts Algemeen Belang (PAB), D66. PvdA en SGP stemden voor. Alleen Onafhankelijk Papendrecht (OP) was tegen.

Karel Spitsbaard van OP: “Er is landelijk al veel aandacht voor door de Dienst Gezondheid & Jeugd. Lokale aandacht hiervoor is niet nodig. Daarom zien wij geen noodzaak om dit amendement te steunen.”

Partijen missen ambitie
De overige partijen in de Papendrechtse raad dachten daar dus anders over. De indieners van het amendement misten namelijk in het Meerjarenbeleidsplan 2024-2028 van de Dienst Gezondheid & Jeugd de ambitie om de vaccinatiegraad te verhogen.

“De Wereldgezondheidsorganisatie WHO ziet een vaccinatiegraad van 95 procent als noodzakelijk om ziektes als mazelen, kinkhoest en rode hond te elimineren”, aldus CDA, GroenLinks, ChristenUnie en de VVD, de indieners van het amendement. In Nederland is de vaccinatiegraad onder baby’s en peuters inmiddels gedaald onder de 90 procent.

Grote zorgen
“Er zijn grote zorgen over een toenemend aantal gevallen van ernstige ziektes en de desinformatie- die rondgaat over vaccins”, aldus de acht partijen in de Papendrechtse raad. Zij voerden daarbij aan dat er de laatste tijd kinderen overlijden aan kinkhoest. “Iets wat in eerdere jaren nauwelijks voorkwam. Het is belangrijk om het geluid van de professionals te laten horen.”

En dat gaat de gemeente Papendrecht nu proberen voor elkaar te krijgen, omdat het amendement met zeer ruime meerderheid werd aangenomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sven Schakel, Pepijn van Merkerk en Thijs Schakel.
Pepijn van Merkerk uit Goudriaan Nederlands kampioen dammen pupillen Sport 3 mei, 17:48
Afbeelding
Alblasserwaardse dammers De Kroonschijf aan kop bij Nederlands kampioenschap dammen in Papendrecht met korte video en foto's 3 mei, 08:08
• CDA-lijsttrekker Tom Berendsen.
Tom Berendsen, CDA-lijsttrekker voor Europese verkiezingen, bezoekt maritieme maakindustrie in Alblasserwaard en Drechtsteden Zakelijk 3 mei, 07:35

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden