• Wethouder Arno Janssen bij de eerste tegel met QR-code voor de icoonsoorten.
• Wethouder Arno Janssen bij de eerste tegel met QR-code voor de icoonsoorten. Foto: Richard van Hoek

Icoonsoorten van Papendrecht ontdekken door (eerst) naar de grond te kijken

Nieuws 586 keer gelezen

PAPENDRECHT • Wie in de gemeente Papendrecht op zoek is naar icoonsoorten, dat zijn dieren en planten die een beeld geven van de biodiversiteit, doet er goed aan om naar een trottoir te gaan en naar de tegels te kijken.

De gemeente Papendrecht gaat namelijk op tegels in trottoirs QR-codes plaatsen, waarmee het zoeken naar icoonsoorten makkelijk wordt gemaakt.

Eerste tegel
Wethouder Arno Janssen van de gemeente Papendrecht, die onder meer duurzaamheid heeft in zijn takenpakket, heeft afgelopen maandag de eerste tegel geplaatst. Dat deed hij nabij de Egelopvang Papendrecht, bij de kinderboerderij.

In de gemeente Papendrecht komen 22 icoonsoorten voor, dieren en planten die een beeld geven van hoe het met de natuur gaat. Als een icoonsoort aanwezig is, wil dat zeggen dat het goed gaat met de natuurwaarde in de gemeente.

Bovendien zijn het ook soorten waarmee de gemeente het beheer en inrichting van de (openbare) ruimte kan optimaliseren. Veel andere soorten profiteren namelijk mee wanneer we maatregelen treffen voor de icoonsoorten.

Meetellen
Om in beeld te brengen hoe het gaat met de icoonsoorten, vraagt de gemeente aan inwoners om naar de soorten op zoek te gaan en via www.waarneming.nl door te geven als zij er een hebben gezien. Het gaat dan bijvoorbeeld om de tuinhommel, de egel en de huismus.

Educatieve films
Om het zoeken makkelijker te maken, worden in de leefgebieden van de icoonsoorten in Papendrecht tegels met daarop een QR-code geplaatst. Bij het scannen van deze code met de telefoon kom je bij een educatieve film die meer vertelt over de betreffende icoonsoort en wat je, indien van toepassing, kunt doen om je tuin of balkon aantrekkelijker te maken voor deze soort.

Wethouder Arno Janssen plaatste vandaag bij de Egelopvang Papendrecht dus de eerste QR-code. De andere tegels zijn bijvoorbeeld te vinden bij Park Noordhoekse Wiel en op het Slobbengors.

• Wethouder Arno Janssen bij de eerste tegel met QR-code voor de icoonsoorten.
• De eerste tegel met QR-code voor de icoonsoorten.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Streekomroep 56 nieuwe naam samenwerkende lokale omroepen in Drechtsteden en Alblasserwaard Nieuws 2 mei, 17:00
Afbeelding
Streekomroep 56 nieuwe naam samenwerkende lokale omroepen in Drechtsteden en Alblasserwaard Nieuws 2 mei, 13:14
Afbeelding
Fietser raakt gewond bij val in Alblasserdam 112 2 mei, 12:34

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden