• De onthulling van de gedenksteen op het Weense Plein, met v.l.n.r. burgemeester Van Driel, ambassadeur Harz, wethouder Van der Borg en de heer Zwijnenburg.
• De onthulling van de gedenksteen op het Weense Plein, met v.l.n.r. burgemeester Van Driel, ambassadeur Harz, wethouder Van der Borg en de heer Zwijnenburg. Foto: Bert Bons

Onthulling gedenksteen van het gerenoveerde Weense Plein in Papendrecht: ‘Iets om trots op te zijn’

Nieuws 747 keer gelezen

PAPENDRECHT • Een onderdeel van de geschiedenis van Papendrecht, ‘waar we trots op mogen zijn’. Zo werd de gedenksteen op het Weense Plein genoemd, die woensdagmiddag onthuld werd door onder meer de ambassadeur van Oostenrijk.

De gemeente Papendrecht was verguld met het hoge bezoek. Mevrouw Harz, de ambassadeur van Oostenrijk, mocht samen met wethouder Jan Dirk van der Borg, burgemeester Margreet van Driel en Erwin Zwijnenburg van Woonkracht10, de officiële handeling verrichten.

De feestelijke gebeurtenis herinnerde op geen enkele wijze aan de politieke commotie die enkele dagen daarvoor nog losgebarsten was, nadat de fractie van Onafhankelijk Papendrecht (OP) bezwaar had gemaakt tegen de inbreng van wethouder Van der Borg. Die partij had overigens hun protest ingetrokken toen ze begrepen hadden dat ook burgemeester Van Driel bij de onthulling aanwezig zou zijn.

Ontspannen en waardig
Zo werd de officiële handeling een ontspannen en waardige gebeurtenis, die refereert aan de Oostenrijkse hulp na de Watersnood van 1953. De regering van dat land schonk destijds tien houten woningen, die er nog steeds staan, maar vorig jaar een flinke opknapbeurt nodig hadden.

Je gaat ze toch niet slopen hè?

“Ik was nog maar net aangetreden bij Woonkracht10 toen Margré van Wijngaarden van Stichting Dorpsbehoud naar me toe kwam”, vertelde Erwin Zwijnenburg van de woningbouwvereniging vlak voor de officiële handeling. “Op de voor haar karakteristieke manier vroeg ze mij: Je gaat ze toch niet slopen hè? De houten huizen waren aan het eind van hun levensduur gekomen, dat was duidelijk. Maar ze waren het waard om opgeknapt te worden.”

“Ik ga hier niet vertellen hoe duur dat was”, vervolgde Zwijnenburg tijdens zijn toespraak. “Maar ik kan wel verklappen dat we op allerlei plekken in onze organisatie moesten uitleggen dat deze renovatie dit geld echt waard was.”

Unieke houten woningen
Het resultaat van de grootscheepse renovatie van de woningen aan het Weense Plein is prachtig. Daar was iedereen het over eens. De unieke houten woningen zijn volledig gerestaureerd en verduurzaamd door Woonkracht 10.

De twintig jaar oude gedenksteen was ook hard toe aan een opknapbeurt. Dankzij een initiatief van GroenLinks, dat vorig jaar bijval kreeg van alle politieke partijen in Papendrecht, werd de gedenksteen opgeknapt en weer leesbaar gemaakt. Die steen heeft daardoor nu weer een mooie, waardige plek gekregen op het plein. Het openbaar groen is volledig daarop aangesloten door de gemeente. 

Saamhorigheid
“Zo doet het recht aan de Watersnoodramp van 1 februari 1953 en de schenking van Oostenrijk en de stad Wenen van deze tien woningen op het Weense Plein. Het benadrukt de samenhorigheid tussen onze landen in tijden van een ramp”, aldus de gemeente Papendrecht.

Of, zoals de burgemeester het zei tijdens haar toespraak: “Het gebaar van toen is nog steeds van betekenis nu.” Wethouder Van der Borg voerde ook het woord en zei: “Het Weense Plein en de gedenksteen, het is iets waar we trots op mogen zijn.” Mevrouw Harz, de ambassadeur van Oostenrijk, zei ongeveer hetzelfde, maar dan in het Engels: “Long live de friendship between Holland and Austria!”

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

• De betrokken bij de onthulling, met v.l.n.r. burgemeester Van Driel, ambassadeur mevrouw Harz, wethouder Van der Borg en de heer Zwijnenburg van Woonkracht10.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden