• Nieuw communicatieplatform voor snellere hulp.
• Nieuw communicatieplatform voor snellere hulp. Foto: 123rf.com

Ziekenhuis Rivierenland maakt als eerste gebruik van ApoAfspraak

Nieuws 1.005 keer gelezen

REGIO • Ziekenhuis Rivierenland is het eerste ziekenhuis dat het communicatieplatform ApoAfspraak gebruikt. Dit platform laat direct zien welke geneesmiddelen leverbaar zijn en wat de alternatieven zijn.

Sinds 15 april maakt Ziekenhuis Rivierenland gebruik van dit platform. Het is een communicatieplatform tussen de Ziekenhuisapotheek, poliklinische apotheek, voorschrijvers en openbare apotheken. Doordat alle informatie over beschikbare medicatie en alternatieven in één platform staat, scheelt dat veel tijd om te zoeken en hoeven patiënten minder lang op geneesmiddelen te wachten.

Geleerd van vorig jaar

Vorig jaar was het tekort aan geneesmiddelen groter dan ooit. Apothekers, binnen en buiten het ziekenhuis, zijn hierdoor veel tijd kwijt aan het zoeken van een alternatief, het afstemmen met de voorschrijvers en het daadwerkelijk omzetten van een geneesmiddel. Met ApoAfspraak wordt dit probleem van de tekorten weliswaar niet opgelost, maar door dit als communicatieplatform in te zetten, kunnen apotheken en voorschrijvers sneller en efficiënter tot een alternatief komen.

Hoe het precies werkt

Het platform is toegankelijk voor de Ziekenhuisapotheek, apothekers en voorschrijvers. Op het moment dat een geneesmiddel niet leverbaar is, kan er via het platform een alternatief gecommuniceerd worden door de ziekenhuisapotheek of poliklinische apotheek. De openbare apotheken in de regio kunnen in het platform inzien welke alternatieven zijn goedgekeurd door de voorschrijvers uit het ziekenhuis. Doordat alle informatie over beschikbare medicatie en alternatieven in één platform staat, scheelt dat veel tijd om te zoeken en hoeven patiënten minder lang op geneesmiddelen te wachten.

Anne Ruth den Hertog

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden