Afbeelding
Foto: Etienne Hessels

Burgemeester West Betuwe wil andere manier van stemmen tellen

Politiek 612 keer gelezen

WEST BETUWE • Burgemeester Servaas Stoop van de gemeente West Betuwe heeft een dringende oproep aan de Kiesraad gedaan om bij volgende verkiezingen het tellen van stemmen anders te doen. ‘Dit kan zo niet langer’, dat is niet alleen in West Betuwe maar ook bij andere gemeenten het gevoel. 

Niet alleen staat het verkiezingsproces onder druk, ook zijn er zorgen over de inzetbaarheid van vrijwilligers en ambtenaren. “Bij voorgaande verkiezingen waren vele stembureaus tot diep in de nacht druk met het tellen van de stemmen”, stelt burgemeester Stoop. 

Hoge werkdruk, telfout snel gemaakt
“En een telfout is snel gemaakt als je als stembureaulid al vele uren actief bent. Dat moeten we niet langer vragen van vrijwilligers, hoe graag ze zich ook inzetten voor de democratie, vaak al jarenlang. Veel gemeenten kunnen bovendien de stembureaus nauwelijks nog bezet krijgen.”

“Veel vrijwilligers geven aan niet meer te willen tellen. Er worden in veel gemeenten ambtenaren ingezet, soms honderden. Terwijl de werkdruk overal al hoog is. Het moet anders!“

Burgemeester Stoop: beter op donderdag tellen
De Kiesraad biedt nu twee opties: het aantal stemlijsten en het aantal stemmen per kandidaat tellen op woensdagavond. Of het alleen het aantal stemmen tellen op woensdagavond en het tellen van de stemmen per kandidaat op donderdag te doen. Burgemeester Stoop vindt dat het beter is de volledige telling op donderdag plaats te laten vinden.

Op de dag van een verkiezing zijn de eerste vrijwilligers van een stembureau vanaf voor 6:30 uur bezig met voorbereidingen, om 7:30 uur gaan ze open gaat. Tot 22:00 uur zijn vrijwilligers druk met het administratief afronden van de verkiezing. Een volle dag inzet voor de democratie.

Dit jaar blijft alles nog hetzelfde
Desondanks is er voor gekozen om dit jaar nog de traditionele aanpak te gebruiken. Op dinsdag en donderdag is daar overleg over geweest met de Kiesraad en het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Minister de Jonge vindt dat de stemmen direct naar de afloop van de verkiezing geteld moeten worden.

Hij gaat daarin voorbij aan de oproep van de VNG, Nederlandse vereniging van burgerzaken en burgemeesters om vernieuwing in gehele proces van verkiezingen door te voeren.

Marjon de Lange

Marjon de Lange schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en Het Kontakt-Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app